Het belang van borstvoeding

Uitgebreid onderzoek toont aan dat borstvoeding heel wat voordelen heeft voor je baby, jezelf, je gezin en de samenleving. Hoe langer je borstvoeding geeft, hoe groter het gezondheidsvoordeel voor mama en kind. Ook op lange termijn is het belang van borstvoeding ter preventie van chronische aandoeningen aangetoond. Daarom wordt wereldwijd aanbevolen om 6 maanden uitsluitend borstvoeding te geven. Vanaf 6 maanden start je met vaste voeding, maar daarnaast kan je verder gaan met borstvoeding tot 2 jaar, of zolang als jij en je kind dit wensen.

Ga snel naar

  De kracht van moedermelk

  Moedermelk is de meest natuurlijke voeding die je je baby kan geven. Ze is gedurende de volledige borstvoedingsperiode en bij elke voeding afgestemd op de behoefte, de groei, het afweersysteem en de omgeving van je baby. Ze bevat bv. meer eiwitten en beschermende stoffen als je baby te vroeg geboren is.

  Moedermelk past zich aan

  • De eerste dagen is moedermelk geel en stroperig. Dit colostrum bevat veel eiwitten, vitamines en mineralen en zit barstensvol stoffen die je kind beschermen tegen infecties en zijn eigen afweersysteem stimuleren.
  • Na een week maak je rijpe moedermelk. De samenstelling ervan verandert van dag tot dag, van moment tot moment. Ben je te vroeg bevallen, dan zitten er  gedurende een aantal weken veel meer beschermende stoffen en eiwitten in.
  • De antistoffen die je iedere dag aanmaakt tegen bacteriën of virussen in jullie omgeving, geef je door aan je kind via je melk. Daarnaast maken heel wat andere bioactieve stoffen, zoals oligosachariden, peptiden, mRNA’s en stamcellen, deel uit van de unieke samenstelling van moedermelk. Ze helpen mee aan het versterken van de gezondheid van je kind.
  • Moedermelk is gemakkelijk verteerbaar. Vermits je baby in de eerste maanden zelf nog te weinig enzymen aanmaakt om voedingsstoffen te verteren, zitten ze gewoon extra in je moedermelk!
  • Lactose, de melksuiker in moedermelk, zorgt samen met andere stoffen uit moedermelk voor een gezonde darmflora bij je kind. Dat is niet alleen belangrijk voor een goede stoelgang, maar ook voor een goede opname van voedingsstoffen en voor een sterk immuunsysteem.
  • Tot 6 maanden bevat moedermelk alles wat je kind nodig heeft om goed te groeien en te ontwikkelen. Daarna heeft je kind ook vaste voeding nodig om aan de behoefte aan ijzer en extra energie te voldoen, maar moedermelk blijft op elke leeftijd de aangewezen melkvoeding.

  Voordelen borstvoeding

  Moedermelk bevat alles wat je baby nodig heeft. Het is een ‘levende melk’ die afweerstoffen bevat die een kind beschermen tegen infecties. Bovendien bevat ze alle voedingsstoffen die je kind nodig heeft om goed te kunnen groeien.

  Voordelen voor je baby

  1. Moedermelk is rijk aan afweerstoffen die een baby beschermen tegen allerhande infecties. Zo komen diarree, middenoorontsteking, luchtweg-, urineweg- en maagdarminfecties minder vaak voor bij kinderen die borstvoeding krijgen.
  2. Moedermelk lijkt te beschermen tegen allergie. Met name eczeem (atopische dermatitis) en astma komen minder vaak voor bij kinderen met een familiale aanleg wanneer ze borstvoeding krijgen.
  3. Onderzoek wijst op een beschermend effect van borstvoeding tegen leukemie en tegen insulineafhankelijke suikerziekte (diabetes type 1)Ook wiegendood komt minder vaak voor bij borstvoeding.
  4. Dankzij borstvoeding ontwikkelt de mondmotoriek optimaal. Hoe langer een kind borstvoeding krijgt, hoe lager het risico op gebitsafwijkingen.
  5. Borstvoeding zorgt voor innige contacten tussen mama en kind. Tijdens borstvoeding maken beiden oxytocine aan, ook wel het knuffelhormoon genoemd. Dit vergemakkelijkt een goede hechting en geeft het kind een gevoel van veiligheid en geborgenheid.
  6. Borstvoeding garandeert een optimale hygiënische voeding.

  Voordelen voor mama

  1. Moedermelk is altijd beschikbaar, klaar en op de juiste temperatuur.
  2. Borstvoeding zorgt voor een vlugger herstel van de baarmoeder en beschermt tegen postnatale bloedingen.
  3. Moeders die minstens 6 maanden borstvoeding geven behalen vaker een lager BMI, want door borstvoeding te geven verbruiken ze 500 kcal. extra per dag.
  4. Eens borstvoeding goed gaat, geven al die intieme momentjes veel voldoening en is het makkelijker om een intense band met je baby te krijgen.
  5. Borstvoeding werkt dankzij de borstvoedingshormonen relaxerend en vermindert lichamelijke stress. Oxytocine doet spieren ontspannen en makkelijker inslapen, prolactine zorgt voor een diepe slaap. Zo worden de gebroken nachten enigszins gecompenseerd.
  6. Mama’s die minimum 6 maanden borstvoeding geven, hebben minder kans op diabetes type 2. Wanneer ze nog langer borstvoeding geven, komt borstkanker, eierstokkanker,  Multiple Sclerose (MS), en osteoporose (botontkalking) minder vaak voor.

  Voordelen voor de maatschappij

  1. Moedermelk is altijd klaar voor gebruik, kost niets en is milieuvriendelijk
  2. Kinderen die borstvoeding krijgen worden minder vaak ziek. Onrechtstreeks kost dit dus minder aan de gezondheidszorg en zijn ouders minder afwezig op hun werk.

  Een succesvolle borstvoedingsstart?

  Kind en Gezin, vroedvrouwen, lactatiekundigen en kraamverzorgenden roepen aanstaande ouders op om al tijdens de zwangerschap te praten over de keuze voor borstvoeding. Correcte informatie, steun uit de omgeving en inspirerende voorbeelden zijn drie belangrijke factoren om succesvol met borstvoeding te starten. 

  Inspirerende borstvoedingsverhalen

  Met de lancering van de BV-BV’s* zet Kind en Gezin het belang van die inspirerende borstvoedingsverhalen in de verf. Zo waardeert Kind en Gezin íedereen die bijdraagt aan een authentiek en realistisch beeld over borstvoeding.

  Alles over de BV-BV's