Restjes

Hou geen restjes fruit- en groentepap voor de volgende dag en vries ze niet in, want ze verliezen een belangrijk deel van hun voedingswaarde. Onder restjes verstaan we ‘overschotten’ die nog onnodig warm gehouden werden, te lang staan, bij niet ideale temperaturen bewaard bleven ... Het bewaren en heropwarmen van restjes verhoogt het risico op infecties. Voor zwangere vrouwen en jonge kinderen doe je dit dus beter niet.

Wil je uitzonderlijk toch restjes bewaren en opwarmen, hou dan rekening met de volgende tips:

  1. Raak het eten niet aan met je blote handen.
  2. Koel het snel af. Dat kan bv. door de pan met restjes in een bak met koud water en ijs te plaatsen.
  3. Dek de restjes af voor je ze in de koelkast zet.
  4. Gebruik propere lepels om de restjes over te brengen.
  5. Bewaar restjes niet langer dan 1 dag in de koelkast en hoogstens 1 maand in de diepvriezer.
  6. Warm het restje snel op en verhit het altijd door en door om de aanwezige bacteriën te doden (minstens 60 °C kerntemperatuur) voordat je het opdient. Roer het gerecht regelmatig om.

Je denkt er misschien niet meteen aan, maar ook restjes bereide pasta en rijst kunnen een voedselvergiftiging veroorzaken. Bewaar ze dus ook maar heel kort en op een correcte manier.

Sigrid Quintelier, diëtist Kind en Gezin | Opgroeien

quote-mark