Hoe vries je voeding veilig in?

De ideale temperatuur

  • De ideale diepvriestemperatuur is -18 °C of kouder.
  • Voor langdurig bewaren is -18 °C of lager ( -24 °C) ideaal. De biologische processen vallen stil en de micro-organismen ontwikkelen zich niet meer verder. Maar dood zijn ze niet! Daarom moeten temperatuurschommelingen vermeden worden. Zodra de temperatuur stijgt, ontwaken de micro-organismen en kunnen ze zich verder vermenigvuldigen. Alleen door en door verhitten is doeltreffend om deze processen te neutraliseren.
  • Tijdens het invriezen wordt het vocht in het voedingsmiddel omgezet in ijskristallen. De grootte van de kristallen bepaalt de kwaliteit van het ingevroren voedsel.
  • Hoe sneller het invriesproces, hoe kleiner de gevormde kristallen. Grote ijskristallen kunnen schade toebrengen aan de celwanden. Het celvocht waarin zich vitamines, mineralen, eiwitten, koolhydraten en smaakstoffen bevinden, loopt uit de cel en bevriest vervolgens langzaam buiten de cel.
  • Bij het ontdooien zal dat vocht samen met het dooiwater weglopen en dus verloren gaan. Er is ook een verlies aan smakelijkheid en uitzicht. Vis en vlees worden taaier en droger.

Tips voor het invriezen

  1. Producten die je zelf invriest gebruik je best binnen de 2 maanden. Bereid en vries in op dezelfde dag. Vermijd het invriezen van ontdooide voedingsmiddelen (ook als je ze bereid hebt) bv. een soep die je bereidt van diepvriesgroenten. Je kan dan immers de veiligheid van de producten niet garanderen. Vermijd ook het invriezen van restjes.
  2. Je vriest best geen gehakt vlees en afgeleide bereidingen (bv. worsten) in
  3. De bewaartermijn van industrieel ingevroren producten staat vermeld op de verpakking
  4. Reinig de diepvriezer 2 keer per jaar
  5. Verwijder ijsaanslag want dit vermindert de koeling