Tips voor het eten van lepelvoeding

Onder lepelvoeding verstaan wij de fijngemaakte papjes, die geen brokjes bevatten waardoor kinderen die hapjes meteen kunnen doorslikken.

Indra, kinderdiëtiste, UZ Leuven uit 'Een kleine hap, een grote stap' in magazine Baby

quote-mark
  1. Voor je baby begint te huilen, merk je aan verschillende subtiele tekenen dat hij honger heeft. Dat zijn hongersignalen.
  2. Zorg dat de lepelvoeding volledig fijn is.
  3. Zorg dat je baby de lepel ziet aankomen: zo krijgt je baby de tijd om zijn of haar mond te openen.
  4. Gebruik een klein lepeltje.
  5. Breng het lepeltje horizontaal in de mond en druk het lichtjes op de tong.
  6. Houdt je baby het hoofdje lichtjes voorover gebogen, dan kan hij of zij de lepel makkelijker met de lippen leegmaken. Het is normaal dat je baby een beetje morst.

Veeg het mondje ook niet voortdurend af tijdens het eten of telkens je kindje morst, om het proper te maken. Hierdoor geef je de boodschap aan kinderen dat iets vies is, iets dat snel afgeveegd moet worden.

Goed afhappen wil zeggen dat een baby een lepel actief met zijn lippen omsluit en zijn tong achterwaarts laat bewegen.

  • Kokhalzen is een natuurlijke reactie van die kinderen die met stukjes bezig zijn en die nog niet goed weten hoelang ze daar op moeten sabbelen of kauwen vooraleer dat stukje klein genoeg is om dat in te slikken. 
  • Verslikken brengt vaak het risico op verstikken met zich mee, bijvoorbeeld door een stukje brood dat in de keel blijft steken.
Wist je dat?

Denk niet te snel dat je baby iets niet lust. Je kind heeft ongeveer 10 à 15 proefbeurten nodig vooraleer zijn smaakpapillen vertrouwd zijn met een onbekende smaak of textuur. Dit is het leren lusten van een voedingsmiddel.

Wat als je kind de lepel weigert?

Weigert je kindje door zijn lippen stijf op elkaar te houden, zijn hoofd weg te draaien of zijn rug te overstrekken, stop dan even met eten geven. Geef je kind een lege lepel om mee te spelen en te wennen aan het gevoel van een lepel in de mond.