Voeding in de opvang

Ga snel naar

    illustratie fruit: peer, banaan, druiven, aardbei, appel, kers

    Van het flesje naar de brooddoos

    Gezond en lekker eten, dat is ook in de opvang belangrijk en gezellig. De opvang zorgt voor een gevarieerd menu.  

    Borstvoeding

    Op je werk heb je recht op pauzes om borstvoeding te geven. Is de opvang dichtbij, dan kan je in de opvang borstvoeding geven. Lukt dit niet, dan zijn flesjes met afgekolfde moedermelk een goede oplossing.

    Zelf borstvoeding geven in de opvang

    Spreek alvast het volgende af met de opvang: 

    • Wil je dat de opvang je verwittigt als je kind honger heeft of ga je op vaste tijdstippen je kind voeden?
    • Wat als je kindje vroeger honger heeft? Geeft de opvang afgekolfde melk, een flesvoeding of kunnen ze jou bereiken om je kind eerder te gaan voeden?

    Afgekolfde melk meegeven

    • Breng de afgekolfde melk mee in een flesje, potje of bewaarzakje. Schrijf er de naam van het kindje en de datum van het afkolven op.
    • Bespreek op voorhand met de opvang wat te doen als je baby niet genoeg heeft met de afgekolfde melk.
       
    onthaalouder

    Melissa geeft borstvoeding mee voor haar kindje in de opvang. Haar kinderverzorgster was hierin een grote steun en toeverlaat.

    Lees hoe het bij Melissa ging

    Flesvoeding

    Poedermelk is niet steriel. Om gevaarlijke bacteriën in de melk te voorkomen, maakt de opvang de flesjes net voor het gebruik klaar.

    Veilig meenemen en bereiden van flesvoeding

    Spreek af met je opvang hoe jullie het praktisch regelen.

    1. Je brengt lege gesteriliseerde flesjes mee. Je opvang bewaart de flesjes met de doos poeder op een droge en koele plaats. De opvang maakt het flesje klaar vlak voor ze het aan je kind geeft.
    2. Je vult thuis de gesteriliseerde, droge flesjes met de juiste hoeveelheid poeder. Je opvang voegt dan net voor het gebruik water toe.
    3. Je vult thuis de gesteriliseerde flesjes met de juiste hoeveelheid water en doet het melkpoeder in verdeelschaaltjes. De opvang voegt net voor het gebruik de poeder toe. Vervoer de flesjes op maximum 20 à 22 °C . Ze worden bij aankomst onmiddellijk in de koelkast geplaatst en dezelfde dag gebruikt. 

    Reinigen en steriliseren

    De  opvang spoelt na de voeding de fles uit met water om melkresten te verwijderen.Thuis zorg je voor een grondige reiniging van de flesjes en spenen.

    Wist je dat?

    Je kan ook borstvoeding en flesvoeding combineren. Bv. ’s morgens en ’s avonds geef je borstvoeding en in de opvang krijgt je kind flesvoeding.
     

    Vaste voeding

    Start je met fruitpap of groentepap? Doe dit tegelijkertijd met de kinderopvang. Zo went je kind gemakkelijker aan deze nieuwe stap. Lees hier alles over starten met vaste voeding.

    In de buitenschoolse opvang

    Elke buitenschoolse opvang heeft haar eigen regeling voor drank, tussendoortjes en maaltijden, vb. tijdens vakantiedagen. De opvang kan het zelf aanbieden of jou vragen om een brooddoos en een snack mee te geven. Vraag na bij je opvang en wat er in de prijs inbegrepen is.