Eieren zijn rijk aan voedingsstoffen zoals eiwit en onverzadigde vetten. Daarnaast bevatten ze veel vitamines en mineralen. Dit maakt eieren een volwaardige vleesvervanger.
Hoeveelheid
Bij de start vervangt een half ei 1 portie vlees. Om allergie voor ei te voorkomen wordt 2 keer per week een half ei aanbevolen.
Vanaf 12 maanden vervangt een heel ei een portie vlees. 1 ei per week is voldoende tot de leeftijd van 6 jaar, inclusief eieren verwerkt in bereidingen zoals koek of gebak.
Bereiden
- Kook het kippenei gaar in water. Dit duurt 10 minuten.
- Plet daarna een half ei fijn met een vork.
Tips
- Geef voor kinderen de voorkeur aan eieren uit de winkel. Wens je toch ei van eigen kippen te gebruiken? Lees verder voor de specifieke en extra maatregelen
- Rauwe of onvoldoende verhitte eieren, bv. zoals eieren in een omelet, kunnen besmet zijn en je kindje ziek maken. Je geeft ze beter nog niet aan jonge kinderen. Ze zijn ook moeilijker verteerbaar en bovendien bevatten ze een stof die ervoor zorgt dat ons lichaam bepaalde vitamines niet kan opnemen.
- Zelfbereide bavarois, chocolademousse en aardappelpuree waarin een ei in verwerkt is, geef je dus ook beter niet.
- Eendeneieren en ganzeneieren geef je veiligheidshalve liever niet aan jonge kinderen, omdat ze vaak besmet zijn met salmonella. Deze bacteriën worden alleen vernietigd bij voldoende verhitting: voor eendeneieren betekent dit 10 min. koken en voor ganzeneieren 15 min.