Hoe kies je verse producten?

Schimmel, verdachte geur en verkleuring wijzen op bederf. Bedorven producten kunnen voor heel wat problemen zorgen. Gooi voedingsmiddelen die schimmels vertonen weg. Het wegsnijden van de schimmels is immers niet voldoende. Niet elke besmetting is herkenbaar. Dagverse producten, zoals groenten, fruit, vlees en vis moeten er fris uit zien.

Waar let je op bij verschillende voedingsmiddelen?

Fruit

  • De vrucht heeft een mooie kleur en ruikt aangenaam
  • Het vruchtvlees voelt stevig aan
  • Het fruit is niet uitgedroogd of rot

Groenten

  • De bladeren en randen hebben een mooie kleur
  • De stengels zijn stevig
  • De groenten voelen knapperig aan, zijn niet uitgedroogd of rot

Vis

  • De ogen blinken en hebben donkere pupillen
  • De kieuwen zijn zuiver en slijmvrij
  • Het bloed langs de graat in de buikholte is helderrood
  • Het vlees is vast, stevig, elastisch, zit vast aan de graat en is bij de graat wit
  • De schubben zijn helder, glinsterend en kunnen niet makkelijk worden verwijderd
  • De vis heeft een frisse en aangename geur

Vlees

  • Het vlees bestaat uit vast en gelijkvormig spierweefsel en heeft een sappig uitzicht
  • De randen zijn niet uitgedroogd of verkleurd
  • Het voelt niet kleverig aan
  • Het vlees ligt in een gekoelde ruimte of toonbank

Eieren

  • De kwaliteitsklasse:
    • A = in de winkels te koop en voldoen aan de bij wet vastgelegde kwaliteitseisen
    • B = mogen niet in winkel verkocht worden, zijn voor de levensmiddelenindustrie
  • Eieren van klasse A hebben ook een gewichtsklasse (S, M, L en XL)
  • Ondergedompeld in een zoutoplossing (2 koffielepels zout op 1 liter water) zakt een vers ei naar de bodem
  • Je hoort niets als je het ei zachtjes heen en weer schudt
  • Het eiwit is stevig
  • Het eigeel is dik, bol en gelijkmatig van kleur
  • De luchtkamer is klein wanneer het ei gekookt is

Eigen kweek

Je kan groenten en fruit uit eigen tuin gebruiken. Ook eieren van eigen kippen mag je gebruiken. Bij het gebruik van deze producten kunnen ook risico's verbonden zijn. Zo kunnen deze producten chemische stoffen bevatten zoals bv. zware metalen, dioxines, PCB's … Eieren kunnen besmet zijn met salmonella en schadelijke stoffen bevatten doordat kippen rondscharrelen op een vervuilde bodem.

  1. Vermijd het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen
  2. Kies je er toch voor om gewasbestrijdingsproducten te gebruiken, volg dan de instructies voorgeschreven door de fabrikant
  3. Spoel groenten en fruit grondig voor gebruik
  4. Raap verse eieren dagelijks en bewaar ze onmiddellijk koel

Neem maatregelen om chemische verontreiniging van eieren van eigen kippen te minimaliseren