Bekijk deze nieuwsbrief in je browser.
Kind en Gezin

Nieuwsbrief Kinderopvang februari 2021

Kinderopvang

Bamboeservies

Bamboeservies dat bestaat uit een mix van de kunststof melamine en bamboevezels, voldoet niet aan de EU-wetgeving. Daarom mag het in Europa niet meer verkocht worden.

Als je het in de opvang gebruikt, hoef je het niet weg te gooien. Het is belangrijk dat je de gebruiksinstructies van de fabrikant goed opvolgt. Verwarm het servies niet boven de 70°C in de microgolf of vaatwasser en gebruik het niet voor warme dranken of warme voeding. Je kunt het dus het best zelf met de hand afwassen.

Producten die alleen uit bamboe zijn gemaakt, vormen geen probleem. Die zijn bedekt met een laagje vernis of ze zijn verlijmd, waarbij de bamboe- of houtstructuur heel duidelijk zichtbaar is.

Lees het volledige advies op de website van het Voedselagentschap FAVV.

Dit onderwerp kwam op woensdag 24 februari aan bod in de uitzending van De Inspecteur op Radio 2. Je kan de uitzending herbeluisteren (vanaf minuut 12) of het artikel lezen op de website van Radio 2.

 

Aanvragen inclusieve zorg

Wie in een kinderopvanglocatie een kind met een specifieke zorgbehoefte opvangt en bijkomende inspanningen daarvoor levert, kan een subsidie voor individuele inclusieve opvang aanvragen.

Bij die aanvraag wordt een attest of verslag gevraagd van een externe deskundige waaruit blijkt dat extra zorg noodzakelijk is bij de medische of psychosociale problematiek van het kind in kwestie.

Omdat het aanvraagformulier en de attesten of verslagen van de externe deskundige heel privacygevoelige informatie bevatten, vragen we om het formulier naar Kind en Gezin te sturen met een versleutelde e-mail, en niet met een gewone e-mail. Je kan het ook met de post opsturen.

Gebruik het meest recent beschikbare formulier op onze website en onderteken het formulier. Aanvragen op oude formulieren worden niet behandeld.

Projectoproepen

Oproep nieuwe plaatsen met inkomenstarief

Op 22 februari werden de oproepen gelanceerd voor 2500 nieuwe plaatsen met inkomenstarief. Aanvragen kunnen tot en met 30 maart worden ingediend. De toekenningen zijn gepland voor deze zomer.

'BOA' (decreet Buitenschoolse Opvang en Activiteiten)

Webinars STERK GEZIeN

Onder de noemer 'STERK GEZIeN' werkten Opgroeien en VVSG twee webinars uit die lokale besturen wegwijs maken in het decreet Buitenschoolse Opvang en Activiteiten. Tijdens de webinars wordt toegelicht hoe lokale besturen met het decreet aan de slag kunnen gaan. Uiteraard zijn de webinars ook interessant voor andere partijen die bij BOA betrokken zijn.

Agenda

Vormingen VCOK

Het hele voorjaar lang heeft VCOK weer heel wat onlinevormingen voor de sector kinderopvang op de planning staan. Noteer ze alvast in je agenda of schrijf je snel in:

Ontdek het volledige open aanbod van VCOK op zijn website.

 

Aanbod EXPOO

EXPOO werkt samen met partners aan een kwaliteitskader voor perinataal groepsaanbod. De perinatale periode is de periode rond de geboorte (van de 28ste zwangerschapsweek tot de 7de dag na de geboorte).Daarbij hoort een draaiboek voor de organisatie van groepsbijeenkomsten. Op dinsdag 23 maart van 9.30 tot 12.30 uur kan je een gratis train-de-trainer over dit draaiboek volgen. Daarna ga je aan de slag met het draaiboek. Op 24 juni vindt er een terugkoppelingsmoment plaats.

 

Noteer ook dinsdag 16 maart van 13 tot 14 uur. Dan is er een fold-up (een online meeting) over belangrijke theoretische kaders in de prenatale ondersteuning van gezinnen. Meer info over de inhoud en de inschrijflink op onze website.

Radio EXPOO over vaders

Herbeluister de Radio EXPOO-uitzending van 19 februari over vaders. Je hoort expert Thomas Thys over het belang van papa’s in de ontwikkeling en opvoeding van kinderen en verhalen van onder meer Vaderklap en Sven Pichal.

Vacaturedatabank SOM

Het juiste personeel vinden is een hele uitdaging voor veel organisaties. De federatie van sociale ondernemingen SOM lanceerde daarom een vacaturedatabank voor de hele social profit en stelt die open voor álle sociale ondernemers. Heb je een vacature die dringend vervuld moet worden? Twijfel niet en zet ze op de vacaturepagina van SOM.

Aanmelden en inschrijven voor het schooljaar 2021 - 2022

Elk schooljaar doet Kind en Gezin samen met lokale partners en scholen inspanningen om het recht op onderwijs voor elk kind waar te maken.

Kinderen inschrijven kan in het schooljaar vóór het naar school gaat. Dat betekent dat kinderen geboren in 2019 zich nu kunnen aanmelden en/of inschrijven. Hoe men zich in jouw buurt kan inschrijven, vind je terug op de website Onderwijs Vlaanderen.

De lokale teams van Kind en Gezin ondersteunen gezinnen, en in het bijzonder de kwetsbare gezinnen, bij het aanmelden en inschrijven. Ze doen dit samen met andere lokale partners.

Linkedin icoon. Twitter icoon. Facebook icoon. Instagram icoon. Pinterest icoon.
Vlaanderen is kansrijk opgroeien Dit is een officiële nieuwsbrief van de Vlaamse overheid
Je ontvangt deze e-mail omdat je bent ingeschreven.