Vragen en antwoorden over de voorrangsregels in de kinderopvang voor professionelen.

faq_category_icon

Hoe kan ik de voorrangsregels verzoenen met de voorwaarden van een Centrum voor Inclusieve opvang (CIK)?

Als je een subsidie ontvangt als CIK, ben je verplicht om een pro-actief opnamebeleid te hebben dat gericht is op het mogelijk maken van kinderopvang voor kinderen met een specifieke zorgbehoefte. Deze subsidie vereist dat je op jaarbasis minimaal 7 kinderen met een specifieke zorgbehoefte opvangt en dat je minimaal 750  kinderopvangprestaties van kinderen met een specifieke zorgbehoefte realiseert. Dit is niet verzoenbaar met de gewone voorrangsregels.

Dit betekent dat je als CIK bent vrijgesteld van de toepassing van de gewone voorrangsregels, tenzij je ook plussubsidie ontvangt. In dat geval zijn de voorrangsregels van de opvanglocaties met plussubsidie van toepassing.

Voorrangsregels

Hoe kan ik de voorrangsregels verzoenen met de voorwaarden voor DOP en structurele plaatsen inclusie?

Als je subsidie hebt voor DOP (= Dringende Opvangplaatsen) of structurele plaatsen inclusie, dan moet je voldoen aan specifieke voorwaarden.  Deze subsidies zijn erop gericht dat de opvang toegankelijk is voor bepaalde gezinnen en vereisen een minimale bezetting van deze plaatsen. 
Dit is niet verzoenbaar met de gewone voorrangsregels.

Dit betekent dat je de voorrangsregels enkel moet toepassen op de overige opvangplaatsen en niet op de plaatsen waarvoor deze specifieke subsidies gelden.

Voorrangsregels

Geldt de afwijking van 10% ook voor gezinnen met kinderen met een specifieke zorgbehoefte?

Ja. Deze gezinnen werken meestal niet voltijds of 4/5de omwille van de specifieke gezins- en zorgsituatie. De opvangvraag van een gezin in die situatie kan dus vallen onder de afwijkingsgroep. 

Net zoals voor alle situaties in de afwijkingsgroep kan het advies om gebruik te maken van kinderopvang, geattesteerd worden door om het even welke organisatie die het gezin ondersteunt. Dit hoeft dus geen gespecialiseerde dienst te zijn. Het kan evengoed een medewerker van het lokaal team van Kind en Gezin of van een Lokaal Loket Kinderopvang zijn.  

Voorrangsregels

Eerst en vooral is de afwijking van de voorrang een mogelijkheid en geen verplichting. Als je enkel een vraag krijgt van een gezin dat niet voldoet aan de voorrangscriteria,  kan deze plaats toegekend worden zonder dat je beroep moet doen op de afwijking. Voorrangsregels gelden immers enkel als er meerdere aanvragen zijn voor één plaats. 

Beroep je je op de afwijking, dan kan je dit enkel doen als er op dat moment geen 10% van de op dat moment opgevangen kinderen niet voldoen aan de criteria voor voorrang. 

Op die manier is het dus mogelijk dat op jaarbasis meer dan 10% van de gezinnen niet voldoen aan de criteria voor voorrang.

Je bepaalt in je opnamebeleid of je gebruik maakt van deze afwijking en hoe je de afwijking van de voorrang toepast.

Voorrangsregels

Neen, dat kan niet. Dan heb je geen voorrangsbeleid. Je bepaalt op welk tijdstip je vragen bekijkt en plaatsen toekent. Bijvoorbeeld: één keer per week of één keer per maand of enkel als er een plaats vrijkomt.

In sommige steden of gemeenten worden hier afspraken over gemaakt in samenwerking met het Lokaal Loket Kinderopvang.

Werk een opnamebeleid uit waarin de voorrangsregels concreet worden gemaakt voor jouw opvanglocatie. Bepaal hierbij wanneer je plaatsen toewijst. Neem je opnamebeleid op in je huishoudelijk reglement zodat je ouders correct kan informeren over hoe jij de wettelijke regels toepast.

Voorrangsregels

Een voorrangsbeleid betekent dat je verplicht bent om, als je meerdere aanvragen hebt voor eenzelfde plaats, die plaats toe te kennen aan het gezin met de voorrangskenmerken.

Dit principe is niet nieuw en was ook reeds van toepassing onder de vorige voorrangsregels. 
Het zijn de criteria op basis waarvan je voorrang moet geven die zijn aangepast.

Op het moment dat verschillende vragen moeten worden afgewogen voor een zelfde plaats, pas je het voorrangsbeleid toe.

Voorrangsregels
Abonneer op Voorrangsregels