Lactose-intolerantie

Wat is het?

Bij lactose-intolerantie kan het enzym lactase permanent of tijdelijk niet instaan voor de afbraak van lactose of melksuiker dat aanwezig is in moedermelk en alle standaard kunstvoedingen.

Lactose-intolerantie of lactasedeficiëntie komt bij ons zelden voor.

Lactose wordt in de dunne darm verteerd door het enzym lactase. Dit enzym breekt de lactose af tot heel kleine stukjes die makkelijk door de darmwand raken. Bij lactose-intolerantie is er niet voldoende lactase aanwezig. De lactose wordt dan niet volledig afgebroken; de rest gist in de darm. Dit veroorzaakt buikpijn, krampen, een opgezette buik, winderigheid en soms diarree.

Er ontstaan voedingsproblemen die gepaard gaan met braken, diarree, krampen. Een uitgesproken vorm kan leiden tot ontsteking van de dikke darm (colitis) met slijmerige en bloederige stoelgang, slechte gewichts- en lengte-evolutie en afwijkende neuromotore ontwikkeling. Bij lactose-intolerantie speelt het afweersysteem van het lichaam geen rol.

Lactose komt voor in moedermelk, een aantal zuigelingenvoedingen, koemelk, paardenmelk, geitenmelk en  melkproducten. Ook andere voedingsmiddelen en geneesmiddelen kunnen toegevoegde melkbestanddelen (en dus lactose) bevatten.

Secundaire lactose-intolerantie

Dit is een tijdelijke vorm van lactose-intolerantie, die kan veroorzaakt worden na een acute maag-darmontsteking.

Oorzaken

Een uiterst zeldzame erfelijke aanleg waarbij het lichaam bij de geboorte geen of weinig lactase aanmaakt. Heeft je kindje deze erfelijke aanleg, dan moet het zijn hele leven lactosevrij eten.

Verzorging en aanpak

  • Handel nooit op eigen houtje.
  • Vertoont je kind bepaalde klachten, neem dan contact op met de arts.
    De arts stelt een diagnose. Als het om lactose-intolerantie gaat, zal de hoeveelheid lactose in de voeding moeten worden beperkt of zal lactose moeten worden vermeden. Hiermee verdwijnen de klachten.
  • Er bestaan voor baby's lactosevrije zuigelingenvoedingen. De arts bepaalt welke voeding geschikt is voor je baby.