Een succesvolle borstvoedingsstart?

Kind en Gezin, vroedvrouwen, lactatiekundigen en kraamverzorgenden roepen aanstaande ouders op om al tijdens de zwangerschap te praten over de keuze voor borstvoeding. Correcte informatie, steun uit de omgeving en inspirerende voorbeelden zijn drie belangrijke factoren om succesvol met borstvoeding te starten. Ben je zwanger en wil je graag borstvoeding proberen? Check dan deze drie tips voor een succesvolle start.

Correcte, heldere informatie en voldoende tijd en rust

Ouderschap is overweldigend. Kersverse ouders verdienen alle tijd en ruimte om eraan te wennen. Ook borstvoeding geven, moet je leren. Daarom is correcte informatie, het liefst al tijdens de zwangerschap, én voldoende tijd en rust om te oefenen cruciaal.

Overweeg je borstvoeding? Informeer je dan al voor de zwangerschap. Op onze website vind je heel wat praktische info over borstvoeding. Er zijn ook handige uitgelichte video’s om je vlot op weg te helpen.

Ook quality time en weinig stress zijn belangrijk. Zo bieden kraamverzorgenden na de geboorte hulp bij de verzorging van de baby, nemen huishoudelijke taken over en helpen bij de opvang van oudere kindjes. Mama’s kunnen zo in alle rust borstvoeding geven.

Mama Emmie geeft borstvoeding aan baby Tibo en peuter Louise

Het borstvoedingsverhaal van Emmie

De eerste dagen borstvoeding liepen niet van een leien dakje bij Emmie en haar dochter Louise. Dankzij de hulp van haar partner en de vele tips van de vroedvrouw verliep het na een tijdje heel vlot. 

Snel hulp inroepen maakt het verschil

Borstvoeding loopt niet vanzelf. Het vraagt wat oefenen. Die eerste 6 dagen moet de borstvoeding op gang komen en kan je wat pijn ervaren. Maar borstvoeding hoort na dag 6 geen pijn meer te doen. Heb je toch nog pijn, zit je met vragen of ben je ergens onzeker over? Of loopt het niet zoals je verwachtte? Aarzel dan niet en schakel professionele hulp in: van een vroedvrouw, een verpleegkundige van Kind en Gezin, lactatiekundige (IBCLC) of kraamhulp. Je staat er niet alleen voor.   

Borstvoeding loopt niet altijd vanzelf. Het is iets wat oefening vraagt. Vinden ouders de veelheid aan informatie overweldigend of hebben ze specifieke vragen? Dan kunnen ze een kennismakingsgesprek aanvragen met de verpleegkundige van Kind en Gezin of een huisbezoek van de vroedvrouw of een lactatiekundige. Zij staan klaar voor alle vragen en twijfels, ook na je bevalling.

Christel Geebelen, borstvoedingsexpert bij Opgroeien en lactatiekundige (IBCLC)

quote-mark

1-2-3 BabyBeweging

Inspirerende voorbeelden en steun

Borstvoeding geven doe je niet alleen, maar met de steun en inspiratie van je partner, familie, vrienden, professionele hulp en inspirerende voorbeelden. Praat er dus over met je omgeving en zoek steun als je het moeilijk hebt.

Het is fantastisch dat heel wat aanstaande of pas bevallen ouders borstvoedingsinspiratie en -steun krijgen in hun omgeving of online. Praktische of emotionele steun, het is voor elke ouder een duwtje in de rug om borstvoeding een kans te geven. Om die inspirerende voorbeelden een podiumplaats te geven, riep Kind en Gezin de BV-BV's in het leven. 

Wist je dat?

*Een BV-BV (BorstVoeding-Bekende Vlaming) is elke (bekende) man of vrouw, blogger, influencer die borstvoeding op een (h)echte, inspirerende manier in de kijker zet en zo aanstaande ouders inspireert om borstvoeding te proberen.

Veel aanstaande en pas bevallen ouders vinden via websites en sociale media borstvoedingsinspiratie en praktische en emotionele steun. Heel wat bloggers, bekende Vlamingen en influencers delen iets over borstvoeding en hun eigen borstvoedingservaringen met hun volgers. Ze geven ouders een duwtje in de rug om borstvoeding een kans te geven. Met de lancering van de BV-BV’s* zet Kind en Gezin het belang van die inspirerende borstvoedingsverhalen in de verf. Zo waardeert Kind en Gezin íedereen die bijdraagt aan een authentiek en realistisch beeld over borstvoeding.

Ouders helpen hun kinderen (op)groeien. Eten geven, maakt daar absoluut deel van uit. Bij borstvoeding, zeker bij de start, is dat 12 keer per dag en soms vaker. Of het nu in de winkelstraat is, thuis, in de bib, op de trein of in een pretpark … Als je kind honger krijgt, hoort het heel gewoon te zijn dat je als mama de borst kan geven. "
En zolang dat borstvoeding geven nog niet overal gewoon is, blijft een week van de borstvoeding nodig. Ik hoop dat massaal veel ouders hun BV-BV en dus hun borstvoedingsinspiratie nomineren en zo delen met alle anderen die borstvoeding geven of zwanger zijn en het overwegen.

Nele Wouters, woordvoerder Opgroeien, Kind en Gezin

quote-mark