Bewaartips

Tips om je voeding veilig te bewaren.

Ga snel naar

    Algemene tips

    1. Voorzie voldoende voorraadruimte
    2. Zet producten die het eerst vervallen vooraan, binnen handbereik
    3. Zet producten met een langere houdbaarheidsdatum achteraan
    4. Vermijd vocht in elke bewaarplaats, want water bevordert de groei van bacteriën
    5. Verwijder beschadigde, vervallen en bedorven voedingsmiddelen onmiddellijk
    6. Respecteer de vervaldatum van de voedingsmiddelen
    7. Sluit geopende verpakkingen af of bewaar de geopende producten in een ander gesloten potje
    8. Bewaar de voedingsmiddelen aan de juiste temperatuur. Dit is erg belangrijk omdat microben zich bij kamertemperatuur het snelst vermenigvuldigen. Daarom moet je de voedingsmiddelen die erg vatbaar zijn voor bacteriële groei, zoals vis, vlees, eieren, melk ... koel bewaren.
    9. Zorg er in de opvang voor dat elk voorverpakt product na opening of elke bereiding voorzien is van een etiket met vermelding van de productnaam, de openingsdatum of bereidingsdatum en de vervaldatum

    Opslag niet-gekoelde producten

    • Bewaar producten nooit op de grond, omwille van ongedierte
    • Voedingsmiddelen zijn gescheiden van niet-voedingsmiddelen zoals reinigingsmiddelen en onderhoudsmateriaal

    Opslag gekoelde producten

    • Bewaar maaltijden en bederfbare producten zoals vers vlees, verse vis, en zuivelproducten altijd afgedekt in de koelkast.

    • Controleer regelmatig de temperatuur van de koelkast en de diepvriezer. Voorzie de toestellen van een thermometer. Meet de temperatuur in de koelkast, niet in de deur.

    • Plaats nooit warme producten in de koelkast of de diepvriezer, maar koel ze eerst snel en voldoende af. Koel bij voorkeur kleine porties af en vries ook kleine porties in.

    • Om temperatuurschommelingen te voorkomen, beperk je het openen en sluiten van koelkast en diepvriezer tot een minimum.

    • Het is aanbevolen om op regelmatige tijdstippen de diepvriezer te ontdooien. Doe dit bij voorkeur wanneer er weinig voedingsmiddelen aanwezig zijn (bv. vakantieperiode …).

    Bederfbaarheid

    Te gebruiken tot

    Dit staat op bederfbare producten (vlees, vis, voorgesneden groenten, koelverse maaltijden ...). Deze datum is de uiterste datum waarop het product mag worden gegeten. Dit betekent dat het product na de vermelde datum niet meer betrouwbaar is. Deze datum is enkel geldig als het product (door de verkoper) bewaard is volgens de instructies op de verpakking. Anders is de houdbaarheid korter.

    Ten minste houdbaar tot

    Dit staat op minder bederfelijke producten (groenten in blik, koekjes, meel ...) en geeft aan dat de fabrikant tot deze datum een goede kwaliteit garandeert. De datum geldt uiteraard alleen als de verpakking niet geopend is geweest. De kwaliteit van het product kan na de vermelde datum achteruitgaan.

    • Eet geen producten waarvan de datum verstreken is
    • Zodra de verpakking open is, houdt de garantie op en verliest de aangegeven houdbaarheidsdatum zijn betekenis