Zwanger! Het aftellen kan beginnen… Spanning, verwondering en vragen wisselen elkaar af. Stilaan bereiden de ouders en hun omgeving zich voor op de komst van dit nieuwe leven. En daar komen vaak een heleboel gevoelens bij kijken.
Ga snel naar
Aftellen naar de geboorte
De zwangerschapsduur wordt berekend vanaf de 1ste dag van de laatste maandstonden. Een zwangerschap duurt gemiddeld 280 dagen, dat zijn 40 weken of 9 kalendermaanden en enkele dagen.
Een vermoedelijke bevallingsdatum is een richtdatum. De meeste vrouwen bevallen niet op deze datum, maar wel tussen 38 en 42 weken zwangerschap. Bereken je vermoedelijke bevallingsdatum.
Beweging in je buik
Bij een 1ste zwangerschap voelt de mama haar baby rond 18 à 20 weken bewegen in de buik. De bewegingen voelen als zachte schopjes of vlindertjes in de buik. Voor de partner is het meestal nog even wachten om de eerste bewegingen te voelen.
Bij een volgende zwangerschap voelt de mama de bewegingen al rond 16 à 18 weken.
De bewegingen van je baby zijn een belangrijke parameter voor het welzijn van je baby. Geniet samen van deze prettige periode en van de bewegingen van je kindje.
Je kunt al voor de geboorte communiceren met je kind door te praten, te zingen ... Samen zacht over de buik wrijven is een andere manier van communicatie met je kind. Als beide partners en/of oudere kinderen contact zoeken met de baby, groeit er stilaan een band.
Andere kinderen voorbereiden
Als je al een of meerdere kinderen hebt, bereid je hen best goed voor op de komst van de nieuwe baby.
Er zijn verschillende manieren om je kind te betrekken bij de zwangerschap:
- samen een boek op kindermaat lezen over de zwangerschap en de baby
- de echo's tonen en erover vertellen
- je kind laten meegaan op consultaties bij de arts,
- samen de bewegingen op de zwangere buik voelen
- iets knutselen voor de nieuwe baby
- ...
De zwangerschap wordt zo concreter voor de oudste(n), al zal een peuter niet kunnen inschatten wat het nu betekent 'dat er een zusje of broertje' op komst is. Zoiets blijft nog abstract voor hem. Schrik dus niet als je peuter niet echt reageert op een aankondiging. Je peuter weet nog niet wat hij of zij er zich bij moet voorstellen.
Het is belangrijk om regelmatig met je peuter te praten over de veranderingen die de baby allemaal met zich mee zal brengen, maar zeker ook om aandacht te geven aan wat er niet verandert, namelijk dat jullie hem of haar blijven graag zien! Lees meer over jaloezie bij broer of zus
Mama en expert delen hun ervaring
Mama Angelic vertelt hoe zij de oudste kinderen bij haar zwangerschappen betrok. Ianthe Van Dorsselaer, orthopedagoog, psychotherapeut en opvoedingsconsulent bij Kind en Gezin, geeft tips over hoe je je kinderen kunt voorbereiden op de komst van een broertje of zusje.
Lees het artikelEmotioneel welzijn
Een kind krijgen is een ingrijpende gebeurtenis, die gepaard kan gaan met extra zorgen en een heleboel twijfels.
De veranderingen in je lichaam hebben invloed op je gemoedstoestand. Je stemming kan wisselend zijn en schommelen tussen uitersten. Je kan vlugger huilen, je onzeker voelen of juist heel blij en gelukkig zijn. Natuurlijk maak je je ook wel eens zorgen. Zal mijn kindje gezond zijn? Zal ik mijn werk met het ouderschap kunnen combineren?
- Praat over wat je bezighoudt met iemand met wie je je gevoelens kan delen.
- Denk na over hoe je de ingrijpende periode na de geboorte zo aangenaam mogelijk kan maken (bv. vermijd samenloop met nieuwe woonst of job, bundel kraambezoek …).
Voel je je heel kwetsbaar of verloren?
1 op de 10 vrouwen ervaart ernstige emotionele problemen tijdens de zwangerschap. Dit aantal verdubbelt tot 1 jaar na de bevalling.
Depressieve en angstige gevoelens en gedachten kunnen op verschillende manieren beleefd worden. Sommige vrouwen voelen zich verdrietig en negatief, piekeren veel en zijn vaak angstig. Anderen merken dat ze zich niet meer blij kunnen voelen en moeilijk kunnen genieten van activiteiten, die ze anders wel aangenaam zouden vinden.
Weinig vrouwen durven hierover te praten, laat staan hulp te zoeken. Depressie en angst zijn echter goed te behandelen.
- Praten met je partner, familie of vrienden kan je steun geven.
- Praten met professionele hulpverleners kan tot specifieke hulp leiden.
Omdat emotioneel welzijn belangrijk is, zal je op verschillende momenten gevraagd worden hoe het op dat vlak met je gaat.
Impact op je relatie
Een stevige en warme relatie maakt je als koppel sterk om er te staan als je kindje geboren wordt. En laat net de periode van de zwangerschap er één zijn met veel veranderingen en wisselende emoties bij beide ouders. Veel koppels ervaren af en toe spanningen tijdens de zwangerschap.
Versterkte band
Een kindje verwachten heeft een invloed op de relatie met je partner. De aandacht voor elkaar deel je nu met aandacht voor jullie kind erbij. En je krijgt er een nieuwe rol bij: je wordt ook moeder of vader. In die rol ken je elkaar (nog) niet, en ook familie of vrienden kunnen anders kijken naar jullie als stel. Het kan je relatie met elkaar sterker maken, je kijkt samen uit naar een nieuw stukje toekomst.
Zwanger zijn kan voor mooie momenten en grote verbondenheid zorgen tussen jou en je partner. Misschien heb je heel intens samen kunnen genieten van het moment waarop duidelijk werd dat je een kindje verwacht, of vind je het fijn om samen de komst van je kindje voor te bereiden? Je kan je heel verbonden met elkaar voelen door de baby, samen dromen over je leven met je kindje erbij, welke ouders jullie willen worden.
Met onze 'denkkaartjes' kan je je dromen, ideeën, verwachtingen en twijfels op een prettige manier delen met elkaar. Je kan ze hier downloaden of ze zitten ook in ons gratis zwangerschapsmagazine.
Lichamelijke veranderingen
Als je zwanger bent, brengt dat een aantal uiterlijk lichamelijke veranderingen mee. Zowel de zwangere vrouw als de partner kunnen zich daar heel goed bij voelen, maar ook onzeker of slecht. Je kan je aantrekkelijker voelen of net andersom, en ook je partner beleeft je veranderende lichaam op zijn of haar eigen manier. Dit alles kan een invloed hebben op de beleving van je relatie en seksualiteit tijdens de zwangerschap.
Emotionele veranderingen bij beide partners
Een baby op komst is niet niks. Het is één van de grootste veranderingen in iemands leven. En daar komen heel wat gevoelens bij kijken. De kans is groot dat
- jij en je partner een wirwar van emoties beleven
- dat deze emoties snel kunnen wisselen, bij allebei
- dat jullie de zwangerschap heel anders beleven, in een ander tempo gevoelens doormaken.
En dat zorgt wel eens voor spanningen.
Welke gevoelens herken je bij jezelf? En bij je partner? (bv. blij, overweldigd, boos, verbaasd, sterk, verwonderd, gelukkig, ontspannen, bang, onzeker, jaloers, hoopvol, trots, liefdevol, ongeïnteresseerd, euforisch, verdrietig, tedere, optimistisch, twijfelend, geïrriteerd, alleen, rustig, vastberaden)
Laat merken en voelen dat er nog aandacht is voor elkaar
Hoe overleeft je relatie de nieuwe gezinsdrukte?
Relatietherapeute en oudercoach Katrien Ballinckx geeft tips om als koppel met elkaar verbonden te blijven.
Lees haar relatietipsWat kan werken voor een sterke relatie tijdens de zwangerschap?
Hieronder vind je een aantal tips van aanstaande ouders, die misschien ook interessant zijn voor jou?
Mijn grote tip? Toen we onze dochter verwachtten, hebben we veel met elkaar gepraat. Gelukkig maar. Ik had geen idee dat het voor ons beiden zo verschillend zou voelen om een kindje te krijgen. Mijn vrouw was direct in de wolken, wilde het nieuws overal vertellen. Ik was echt geschrokken en begon te denken aan hoe het moest met mijn werk, of ik het wel zou aankunnen om elke dag voor een kindje te zorgen. Het was fijn om elkaar te horen en ook te respecteren.
Uit heel wat onderzoek naar relaties blijkt dat open en eerlijk praten met elkaar bijdraagt aan het succes van een relatie. Tijdens de zwangerschap is er heel veel in verandering en kan praten echt het verschil maken. Belangrijk daarbij is dat je heel open kan luisteren naar elkaar, om elkaar beter te begrijpen. Nieuwsgierig zijn naar elkaar en veel vragen stellen helpt.
Het gaat om praten over
- hoe je jezelf als ouder ziet, samen met je partner
- hoe je de zwangerschap beleeft
- waar je je zorgen over maakt
- hoe je jezelf ziet in je gezin met het kindje erbij
- welke waarden voor jou belangrijk zijn
- hoe je de rol van je familie ziet als je kindje geboren is
- …
Natuurlijk is niet iedereen een grote prater, of lukt dat niet in elke situatie. Misschien lukt het voor jou beter om iets te delen door een berichtje te sturen, ben je meer ontspannen tijdens een wandeling of het joggen?
Tijdens mijn zwangerschap heb ik me vaak slecht gevoeld: heel moe, erg misselijk. Het waren niet zo’n fijne maanden. En plots was de baby er dan. Het was voor ons een moeilijk begin. Doordat ik me zo ziek voelde, hadden we het er vooraf niet echt over gehad hoe het zou gaan: hoe zouden we voor ons kindje zorgen in combinatie met ons werk, wie zou opstaan … Dat zou ik nu anders doen. Je weet dan wat je van elkaar verwacht en je hebt minder ruzies in die eerste, drukke maanden.
Het gaat er om praktische dingen uit te klaren met elkaar, zodat jullie er 'als team' staan:
- Hoe zien jullie de opvang van de baby?
- Hoe willen jullie de combinatie werk en gezin organiseren?
- Hoe willen jullie de taken thuis verdelen?
Deze praktische afspraken betekenen ook dat je van elkaar weet hoe je kijkt naar je rol in het gezin, welke verwachtingen je van elkaar hebt als partner-ouder.
Mijn dochter is nu 14 maanden en het eerste jaar was best wel druk en vermoeiend. Het heeft ook een tijdje geduurd voordat ze doorsliep en ik had het gevoel er vaak alleen voor te staan. Waar we vroeger als koppel samen leuke dingen deden leek daar na haar geboorte nog weinig tijd voor. We hebben toen afgesproken om weer tijd te maken om iets samen te doen als koppel. Gelukkig hebben we ook familie en vrienden die graag eens een avondje voor onze dochter zorgen. Op zo’n avondje uit kon ik ook heel ontspannen zeggen dat het best wel vermoeiend is. We hebben toen een aantal taken herbekeken. Mijn partner vond het fijn dat ik dat heb uitgesproken en ik apprecieer dat we nu samen de zorg dragen.
Als het moeilijk gaat
Soms gaat het tijdens de zwangerschap anders dan je gepland had. Je bent misschien ongepland zwanger geworden en voelt dat dit niet past in je (prille) relatie. Of misschien komen relatiemoeilijkheden naar boven? Maak je een relatiebreuk mee tijdens of misschien zelfs vanwege de zwangerschap? Dat zijn heel moeilijke situaties tijdens een periode die zo al heel emotioneel is en een sterke impact heeft.
Er is maar 1 advies: blijf niet alleen met je moeilijkheden. Kan je terecht bij familie, goede vrienden of buren? Er zijn ook organisaties waarbij je terecht kan voor professionele ondersteuning, zoals Faranet (ongeplande of gewenste zwangerschap) en CAW (ondersteuning bij relatie en gezin).
Seksualiteit
Je beleeft seksualiteit anders tijdens je zwangerschap. Dit verschilt van persoon tot persoon.
- Bij ongemakken in het begin van de zwangerschap kan de zin in seks verminderen.
- In het 3de trimester doet de omvang van de buik misschien naar andere posities verlangen.
- Net voor de geboorte staat alles in het teken van het kindje. Dat kan de behoefte aan seks verminderen.
Verwarring en onzekerheid op seksueel gebied zijn normaal. Misschien vindt je partner je minder aantrekkelijk of net heel sensueel en erotisch. Als zwangere vrouw vind je jezelf misschien minder aantrekkelijk. Je kan bang zijn om schade toe te brengen aan de baby of het vreemd vinden seks te hebben 'met drie'. Misschien reageren jullie als koppel heel verschillend.
- Praat erover met elkaar.
- Seksueel contact kan in de meeste gevallen tijdens de hele zwangerschap en schaadt de baby niet. Er is geen gevaar voor infecties. De baby zit goed beschermd in een stevige vruchtzak.
- Je arts of vroedvrouw zal je informeren als seksueel contact niet langer aangewezen is (bv. bij een dreigende vroeggeboorte).
Brochures en magazines
We hebben heel wat brochures en magazines over de komst van een kindje:
- Lees het online inkijkexemplaar
- Download de pdf
- Bestel de gratis printversie
-
Magazine Eerste kindje op komst
Ik wil dit magazine -
Magazine Broertje of zusje op komst
Ik wil dit magazine -
Magazine Baby
Ik wil dit magazine