baby ligt op matje terwijl vrijwilliger de hoofdomtrek meet in consultatiebureau

Nieuwe groeicurven

  • 22/01/2024 - 13:00

Er zijn nieuwe Vlaamse groeicurven ontwikkelt om de groei van jonge kinderen op te volgen. Ook Kind en Gezin zal deze curves gebruiken tijdens consultaties. Deze groeicurven werden ontwikkeld door prof. dr. Jean De Schepper (VUB) en dr. Mathieu Roelants (Departement Zorg), Prof dr. Willem Staels en hun onderzoeksgroep. 

Optimale start

Tussen 2006 en 2019 werden gegevens bijgehouden van liefst 970.000 baby's en peuters. Daaruit werden 50.000 kinderen geselecteerd die allemaal borstvoeding kregen. De selectie is nu ook representatief voor de groeiende groep van kinderen met een migratie-achtergrond, die 31 procent van de geboorten in Vlaanderen uitmaakt.

De nieuwe groeicurven weerspiegelen dus niet de gemiddelde Vlaamse baby, maar beschrijven hoe de groei optimaal zou moeten verlopen in de eerste 24 maanden. Die eerste levensjaren zijn heel bepalend voor de latere gezondheid. De nieuwe grafieken helpen bij het vroeg opsporen en aanpakken van mogelijke afwijkingen, het risico op overgewicht en stofwisselingsziekten op korte en lange termijn.

We gebruiken de cijfers en data die we verzamelen om het beleid en de ouders zo goed mogelijk te ondersteunen.

Bruno Vanobbergen, Administrateur-generaal Opgroeien

quote-mark

Hoe wordt de groei van je kindje opgevolgd?

liesbet
Curves waren niet meer aangepast aan diversere maatschappij

Liesbet Vergauwen, adviserend arts bij het agentschap Opgroeien, vertelde bij radio 1 waarom de nieuwe groeicurven gebruikt worden en op wat ze gebaseerd zijn.

Beluister het interview

Borstvoeding wordt ondertussen algemeen gezien als de meest optimale start voor een kind. Kinderen die minstens zes maanden borstvoeding kregen, zijn beter beschermd tegen infecties, maar ook tegen het krijgen van hart- en vaataandoeningen, overgewicht en obesitas op latere leeftijd.

Er is een positieve trend, borstvoeding raakt steeds meer ingeburgerd. Maar het blijft een uitdaging om vol te houden, bijvoorbeeld wanneer vrouwen weer aan het werk gaan. We hopen dat deze curves helpen om borstvoedende moeders nog beter te ondersteunen.

“We willen ouders in de eerste plaats attent maken op het belang van een gezonde start. Naast voeding gaat het ook om slaap en beweging”, zegt Nele Wouters, woordvoerder van Opgroeien. "Elk kind is uniek en ontwikkelt zich volgens zijn eigen curve. Het regelmatig en goed opvolgen van die groei en ontwikkeling is belangrijk. Het helpt om een mogelijke bezorgheid snel in het vizier te hebben. Als een kind zich op die eigen curve, anders ontwikkelt, vb. veel sneller bijkomt of net niet bijkomt of groeit, wordt met ouders besproken of er een logische verklaring kan zijn of dat doorverwijzing nodig is."

Onze mensen zoeken samen met ouders naar een gezonde levensstijl. Zo lanceerden we een campagne om baby's meer te laten bewegen. Ons doel is dat ieder kind in Vlaanderen de kans krijgt om gezond op te groeien.

Liesbet Vergauwen, adviserend arts, Opgroeien

quote-mark

Alle huisartsen en pediaters in Vlaanderen kregen een uitnodiging van Opgroeien om de nieuwe groeicurves te downloaden en om in te tekenen op een webinar over de curves voor professionals.