Coronavirus: info voor kinderopvang

Hier vind je alle actuele richtlijnen over corona voor kinderopvang.

Nieuwe quarantaineregels kinderen jonger dan 12 jaar

De Interministeriële Conferentie Volksgezondheid versoepelt de quarantaineregels bij kinderen jonger dan 12 jaar. De regels gelden in de kinderopvang, buitenschoolse opvang en onderwijs. 

Voor de precieze ingangsdatum is het nog even wachten op de technische aanpassingen en instructies van Sciensano:

  • Wanneer een kinderbegeleider van kinderen tot 6 jaar corona heeft, zijn alle kinderen en kinderbegeleiders van die leefgroep hoog-risicocontacten. Ze moeten meteen in quarantaine. Als de PCR-test van dag 1 negatief is, mag een kind uit quarantaine en terug naar de opvang. Op dag 7 volgt een nieuwe test.

  • Wanneer zich binnen een periode van 7 dagen (in plaats van 14 dagen voorheen) een tweede geval in de groep voordoet (zonder link buiten de groep), worden alle kinderen en begeleider als hoog-risicocontacten beschouwd en moeten zij worden getest en in quarantaine geplaatst. Als het resultaat van de eerste PCR-test negatief is, kan de quarantaine stoppen. Een tweede PCR-test moet wel nog steeds worden uitgevoerd op dag 7 na het laatste hoog-risicocontact. 

  • Een andere wijziging gaat over de quarantaineperiode van een samenwonend niet-gevaccineerd hoog-risicocontact. Voor gezinsleden die niet van de geïsoleerde persoon kunnen worden gescheiden (zoals een ouder van een kind), kan de quarantaine op hetzelfde moment eindigen als de isolatie van de besmette persoon, mits op dat moment de PCR-test negatief is. Een extra test 7 dagen later is echter nog steeds nodig. 

De brochure wordt zo snel mogelijk aangepast.

Brochures en documenten corona

Bekijk onze brochures en documenten over corona voor de kinderopvang

  • Lees ze online
  • Download de pdf