Kinderopvang vervult drie belangrijke maatschappelijke functies: economisch, pedagogisch, sociaal. Het kinderopvangbeleid wordt bepaald door de Vlaamse regering en de Vlaamse minister die bevoegd is voor Welzijn. Opgroeien geeft input aan dit beleid en voert het uit.
Ga snel naar
De drie maatschappelijke functies van kinderopvang
De economische functie
Kinderopvang stelt ouders in staat om te werken, opleidingen te volgen of te solliciteren. Bovendien biedt de sector zelf veel werkgelegenheid. Voldoende en betaalbare kinderopvang is daarom cruciaal voor de economie.
De pedagogische functie
Goede kinderopvang biedt jonge kinderen niet alleen verzorging en geborgenheid, maar stimuleert ook hun ontwikkeling. Ze ontmoeten er andere kinderen en leren van jongs af aan respectvol met elkaar omgaan.
De sociale functie
Kinderopvang kan uitsluiting van kansengroepen tegengaan en hun integratie bevorderen.
Onderzoek toont aan dat kwaliteitsvolle kinderopvang veel kansen biedt aan kinderen in armoede en een positieve invloed heeft op hun verdere leven.
Ook voor hun ouders is kinderopvang waardevol: dankzij opvang kunnen ze een opleiding volgen, solliciteren en uiteindelijk werken. Soms hebben ouders opvang nodig om even tot rust te komen. Daarnaast biedt kinderopvang ouders een netwerk waarop ze kunnen terugvallen. Ze kunnen er met allerlei vragen terecht en andere ouders leren kennen.
Beleidsprioriteiten kinderopvang
Het beleid voor kinderopvang wordt vastgelegd in de beleidsnota en beleidsbrief van de Vlaamse minister die bevoegd is voor welzijn.
Regeerakkoord Vlaamse regering 2024-2029
Het regeerakkoord voorziet extra plaatsen in de kinderopvang als een 'absolute prioriteit'. De Vlaamse regering zal de verlaging van de kindratio verder nauwgezet opvolgen en blijven inzetten op het aantrekken van voldoende personeel. Naast extra plaatsen spreekt het regeerakkoord ook over de hervorming van het inkomenstarief. Je vindt het regeerakkoord op de website van Vlaanderen