Villa Clementina is een inclusief kinderdagverblijf voor jonge kinderen met en zonder beperking

In 2012 hadden Katleen en Mieke, een kinderarts en een orthopedagoge, het idee om kinderopvang te starten waar kinderen met een beperking welkom waren. Ze hadden gemerkt dat er in hun regio een nijpend tekort was aan zowel dagcentra voor deze kinderen als aan kinderdagverblijven die hiervoor open stonden. Ze kwamen in contact met Katia, die actief was in immobielënsector. De drie dames gingen enthousiast rond de tafel zitten en korte tijd later werd Villa Clementina geboren. Vandaag biedt Villa Clementina opvang aan 25 kinderen van 0 tot 6 jaar waarvan 8 met extra zorgnoden.

Samen leven en spelen, samen groeien en openbloeien, samen de wereld ontdekken en vooral samen genieten! Villa Clementina wil een veilig nest bieden waar elk kind alle kansen krijgt om zich te ontplooien, ongeacht de zorgnoden, ontwikkelingsproblematiek of andere socio-economische-culturele verschillen.

Villa Clementina krijgt subsidies van Opgroeien, en is daarnaast voortdurend op zoek naar extra middelen om hun uitgebreide werking te financieren. Zij vinden gelukkig heel wat mensen en bedrijven bereid om hen financieel te steunen. Het gaat dan vooral om kapitaalkrachtige bedrijven die zichzelf sociale doelen hebben gesteld. Sommige bedrijven steunen ook materieel of komen een handje toesteken bij het onderhoud. Een dergelijke samenwerking tussen profit, non-profit en overheid is dus erg lonend voor alle partijen.

Katleen, Mieke en Katia geven vaak uitleg over hun project tijdens activiteiten en zetten zo in op de broodnodige naambekendheid. Ze maakten ook een mooie website met sprekende foto’s.

Van bij het begin investeerden we in een onderwijstraject voor de kindjes van schoolgaande leeftijd met extra zorgbehoeften. We werken hiervoor samen met een school voor buitengewoon onderwijs en andere scholen in de buurt.

Katia Verhaeren

quote-mark

En het bleef niet bij opvang alleen. Van bij het begin werd geïnvesteerd in een onderwijstraject voor de kindjes van schoolgaande leeftijd met extra zorgbehoeften. Villa Clementina werkt hiervoor samen met een school voor buitengewoon onderwijs en de andere scholen in de buurt.

Op het domein werd een inclusief vrijetijdscentrum uitgebouwd. In juni 2013 werd de kinderboerderij geopend waar men ook terechtkan voor hippotherapie. Intussen is er ook een belevingstuin en worden regelmatig inclusieve knutselworkshops en inclusieve vakantiekampen georganiseerd.

 

Ons logo is een fris en fruitig clementientje met verschillende partjes, die de verschillende delen van de werking uitbeelden. Ze hebben elk hun eigen reden voor bestaan, maar vormen samen een geïntegreerd geheel.

Katia Verhaeren

quote-mark

Villa Clementina werkt met een multidisciplinair team, waaronder zowel professionele krachten als vrijwilligers, als mensen met en zonder extra zorgbehoefte. Zo komt hun visie en missie ook terug in hun personeelsbeleid. Het hele team is betrokken bij de missie van Villa Clementina en denkt mee na over mogelijke nieuwe initiatieven. Ieder van hen mag daarbij haar of zijn eigen passie en talenten inzetten.

Erg tekenend is het logo van Villa Clementina, een fris en fruitig clementientje met verschillende partjes, die de verschillende delen van de werking uitbeelden. Ze hebben elk hun eigen reden voor bestaan, maar vormen samen een geïntegreerd geheel. Kortom, een werking mét pit!

 

Dit artikel dateert van 2018. Mogelijk is de werking van deze kinderopvang intussen gestopt of gewijzigd.