Flesjes veilig transporteren en bereiden

Maak de flesjes klaar net voor het gebruik want poedermelk is niet steriel. Door de melk op voorhand klaar te maken en te bewaren, kunnen gevaarlijke bacteriën zich in de melk ontwikkelen. De baby kan hiervan ziek worden. Flesjes worden best niet thuis bereid en meegenomen naar de opvang.

Veilig meenemen en bereiden

Er bestaan verschillende oplossingen om flesjes veilig naar de opvang mee te nemen en daar klaar te maken:

 1. De flesjes worden thuis gelabeld en eventueel gesteriliseerd. De ouders brengen zelf zoveel flesjes mee als het kind voedingen nodig heeft.
 2. Ofwel brengen de ouders het vereiste aantal lege flesjes mee.
  - Je bewaart deze flesjes samen met het melkpoeder voor zuigelingenvoeding op een afgescheiden, droge en koele plaats (niet boven of onder een elektrisch toestel dat warmte of waterdamp afgeeft).
  - Vlak voor het geven bereid je de flesjes zoals afgesproken met de ouders.
 3. Ofwel vullen de ouders thuis de flesjes met de juiste hoeveelheid poeder. Je kan dan net voor het gebruik het water toevoegen.
 4. Ofwel vullen de ouders thuis de flesjes met de juiste hoeveelheid water en doen ze het melkpoeder in verdeelschaaltjes.
  - Je kan dan net voor het gebruik het poeder toevoegen.
  - Er bestaan speciale doosjes om de juiste hoeveelheid poeder per fles mee te nemen naar de kinderopvang.
  - De flesjes worden vervoerd op maximum 20 à 22 °C (kamertemperatuur), bij aankomst onmiddellijk in de koelkast geplaatst en nog dezelfde dag gebruikt. 

Reinigen en steriliseren

 • Je spoelt meteen na de voeding de fles en de speen uit met stromend water tot alle melkresten verwijderd zijn.
 • Thuis zorgen de ouders voor een grondige reiniging en eventueel voor sterilisatie van de flesjes, spenen en alle toebehoren.
 • Controleer steeds op schade. Er kunnen daardoor immers onzuiverheden achterblijven in de barstjes, schadelijke stoffen vrijkomen, ... Vervang indien nodig het materiaal.