Reinigen en steriliseren

Steriliseer vóór een eerste gebruik alle flessen en toebehoren. Nadien is het voldoende ze na elk gebruik grondig te reinigen. Na elke reiniging steriliseren is bij een gezonde zuigeling overbodig. Soms zijn er situaties waarbij dagelijkse sterilisatie toch wenselijk kan zijn, zoals bij ziekte van je kind of als een goede hygiëne moeilijk is.

Ga snel naar

  Hoe reinig je de flesjes?

  Link naar video: Flessen reinigen
  Flessen reinigen
  1. Spoel de fles en de speen onmiddellijk na de voeding uit onder stromend water tot alle resten verwijderd zijn. Door de melk vormt zich een neerslag die niet altijd gemakkelijk te verwijderen is. Daarom is het uitspoelen en een grondige reiniging van alle materiaal cruciaal voor een goede hygiëne.
  2. Grondige reiniging: Reinig de fles en de speen grondig met heet water en afwasmiddel in een propere gootsteen of propere kom. Geef extra aandacht aan spenen, de randen van de fles en de schroefdoppen. Je kan de speen even binnenstebuiten keren om ze ook daar proper te maken. Gebruik een flessen-en spenenborstel om alles proper te maken. Gebruik hem alleen daarvoor, niet voor het reinigen van ander keukengerei en vervang hem zodra hij tekenen van slijtage vertoont.  Spoel alles goed af met proper, heet water.
  3. De fles kan ook in de vaatwasser schoon gemaakt worden. Het is belangrijk een voldoende lang programma van minimum 60°C te nemen. Houd je vaatwasser netjes en onderhoud hem regelmatig. Een huishoudvaatwasser steriliseert niet, maar vernietigt meer dan voldoende kiemen.
  4. Controleer alle materialen of ze voldoende proper zijn. Indien nodig herhaal voorgaande stappen.
  5. Zet de flessen ondersteboven zodat ze kunnen uitlekken op een propere handdoek, papieren wegwerphanddoek of keukenrol. Laat ze best goed drogen aan de lucht voor je ze opbergt. Als je het snel nodig hebt, kan je het materiaal droogwrijven met een propere handdoek, wegwerphanddoekjes of keukenrol.
  6. Maak ook de borstel en de gootsteen (of kom) grondig schoon.
  7. Controleer ook steeds op beschadigingen. Er kunnen daardoor immers onzuiverheden achterblijven in de barstjes, schadelijke stoffen vrijkomen, ... Vervang indien nodig het materiaal.
  8. Monteer alle droge, gesteriliseerde onderdelen en bewaar ze op een propere plaats. Doe dit best niet boven of onder een elektrisch toestel dat warmte of waterdamp afgeeft.

  Hoe steriliseren?

  Vóór een eerste gebruik steriliseer je steeds alle flessen, spenen en toebehoren. Nadien is het bij een gezonde zuigeling, mits een grondige reiniging, overbodig om flessen en toebehoren nog te steriliseren. Soms zijn er situaties waarbij dagelijkse sterilisatie wenselijk kan zijn zoals bij ziekte van je kind of als een goede hygiëne moeilijk is.

  Sterilisatie in een kookpot

  1. Reinig eerst alle materiaal grondig.
  2. Dompel de flessen en schroefdoppen onder in een grote kookpot met water.
  3. Zorg dat alles volledig onder water zit. Verpak ze eventueel in een propere keukendoek om klotsen te vermijden.
  4. Laat het water gedurende 10 minuten koken.
  5. Voeg er de laatste 3 minuten de spenen aan toe.
  6. Voeg een eetlepel azijn bij het water om kalkaanslag op de flessen te voorkomen.

  Sterilisatie in een snelkookpan

  De hoge druk en de hoge temperatuur maken deze methode ongeschikt voor plastiek flessen en spenen.

  1. Reinig eerst alle materiaal grondig.
  2. Vul de snelkookpan met een bodempje water. Leg de flessen erin.
  3. Kook 5 tot 8 minuten.

  Sterilisatie in een gewone oven

  Deze methode is ongeschikt voor spenen en plastiek flessen. Controleer sowieso of het materiaal tegen de hitte kan.

  1. Reinig eerst alle materiaal grondig.
  2. Verhit de flessen minstens 10 minuten op 110 à 120 °C.
  3. Laat na het steriliseren het materiaal rustig afkoelen.

  Sterilisatie in een microgolfoven

  Link naar video: Steriliseren in een steriliseerapparaat
  Steriliseren in een steriliseerapparaat

  Reinig eerst alle materiaal grondig. Steriliseer de flessen in een steriliseerapparaat specifiek voor het gebruik in de microgolfoven. Er bestaan ook steriliseerzakken voor de microgolfoven. Deze zijn handig om alle onderdelen van de kolf, zoals bv. sluitringen, borstschilden, slangen ... te steriliseren. Handig voor thuis, maar ook bv. voor op vakantie.

  Sterilisatie in een stoomsterilisator (elektrisch of in de microgolfoven)

  1. Reinig eerst alle materiaal grondig.
  2. Zet de flessen in het mandvormig toestel. Speentjes horen in de houder.
  3. Voeg een beetje water toe.
  4. Stoom 10 tot 15 minuten met afgesloten deksel.
  5. Volg steeds de instructies die bij het toestel aanwezig zijn.

  Steriliseren met chloortabletten (koud of chemisch steriliseren)

  1. Reinig eerst alle materiaal grondig.
  2. Lees steeds de bijsluiter alvorens het product te gebruiken.
  3. Los de tablet op in (leiding)water. Lees voor de dosering de gebruiksaanwijzing.
  4. Dompel de gereinigde flessen en spenen onder in de oplossing. Zorg ervoor dat alles ondergedompeld blijft.

  Na het steriliseren

  • Was de handen zorgvuldig alvorens de flessen en spenen op te nemen of neem een tang of propere, niet gebruikte, keukenhanddoek om zich niet te verbranden.
  • Zet de flessen ondersteboven zodat ze kunnen uitlekken en afkoelen op een propere handdoek, papieren wegwerphanddoek of keukenrol. Laat ze best goed drogen aan de lucht vooraleer ze op te bergen. Als je het snel nodig hebt, kan je materiaal droogwrijven met een propere handdoek, wergwerphanddoekjes of keukenpapier.
  • Was ook de borstel en de gootsteen (of kom) grondig.
  • Controleer ook steeds op beschadigingen. Er kunnen daardoor immers onzuiverheden achterblijven in de barstjes, schadelijke stoffen vrijkomen, ... Vervang indien nodig het materiaal.
  • Monteer alle droge, gesteriliseerde onderdelen en bewaar ze op een propere plaats. Doe dit best niet boven of onder een elektrisch toestel dat warmte of waterdamp afgeeft.