Soorten flesvoeding

Flesvoeding wordt geproduceerd op basis van koemelkeiwit, sojaeiwit of geitenmelkeiwit. Hoewel de basis ongeschikt is voor baby's, voldoet de melk na een reeks aanpassingen aan de behoeften van baby's en aan de wettelijke Belgische en Europese normen. 

 

Ga snel naar

  Startvoeding, opvolgvoeding en groeimelk

  Kinderen krijgen bij voorkeur een aangepaste melkvoeding tot 12 à 18 maanden. Het gaat dan om, in volgorde:

  1. startvoeding (eersteleeftijdsmelk): vanaf de geboorte tot 6 maanden

   Startvoeding lijkt qua samenstelling best zo goed mogelijk op moedermelk, met een laag gehalte aan eiwitten en een lichte verteerbaarheid. Startvoedingen zijn voornamelijk te koop in de apotheek. Er zijn enkele merken en heel wat soorten startvoeding op de markt. Vraag raad aan je verpleegkundige, behandelend arts of apotheker om een keuze te maken.
  2. opvolgvoeding (tweedeleeftijdsmelk): vanaf 6 maanden tot 18 maanden, in combinatie met vaste voeding

   Opvolgvoeding is aangepast aan de behoeften van een oudere baby, die reeds een aantal voedingsstoffen krijgt via vaste voeding. Het is aan te raden de overschakeling van start- naar opvolgvoeding niet te laten samenvallen met de eerste hapjes vaste voeding. Je wacht best tot je kind voldoende eet. Opvolgvoeding is te koop in de apotheek of de supermarkt
    
  3. groeimelk: tussen 12 en 18 maanden kan overgeschakeld worden op groeimelk of volle melk

  Groeimelk is verrijkt met mineralen, vitaminen en essentiële vetzuren t.o.v. koemelk. Essentieel is het niet. Een gezonde, gevarieerde voeding levert alle voedingsstoffen die nodig zijn voor een goede groei. Onderzoek wijst echter uit dat een gezonde peutervoeding soms moeilijk te realiseren is. Ze eten al snel te veel eiwitten, te weinig essentiële vetzuren, laag ijzer, enz. In dat geval kan een groeimelk helpen om de inname van ijzer, vitame D, omega 3-vetzuren, jodium, zink, ... te verhogen. Groeimelk maakt het 'gemakkelijker' om een evenwichtig samengestelde voeding te geven. Geef bij voorkeur groeimelk die niet gezoet is (zie benamingen bij koolhydraten die wijzen op aanwezigheid van suikers) en geen toegevoegde smaak bevat. Bij groeimelk met toegevoegde smaak kan een kindje namelijk de originele melksmaak verleren. Om je kind gewoon te maken aan de smaak van volle melk(producten) of calcium verrijkte soja(producten) kan je ze tussen 2 en 3 jaar geleidelijk combineren met groeimelk, zolang je binnen de aanbevolen hoeveelheden blijft. 

  Als je kind een gezonde evenwichtige voeding krijgt, kan je er voor kiezen om op de leeftijd van 12 à 18 maanden over te schakelen naar volle melk(producten) of calciumverrijkte sojaproducten. Gebruik dan tot de leeftijd van 3 jaar volle melkproducten. Nadien is halfvolle melk voldoende. Vitamine D-suppletie tot en met de leeftijd van 6 jaar is noodzakelijk.

  Wist je dat?

  Verander enkel op de vaste leeftijdsmomenten van melk, tenzij er zich problemen voordoen. Raadpleeg altijd je arts of verpleegkundige vooraleer van voeding te veranderen. Een aantal problemen hebben niet met voeding te maken. Dieetvoeding is mogelijk voor baby's die geen gewone babyvoeding verdragen of om medische redenen geen gewone babyvoeding mogen drinken.

  Wist je dat?

  Niet alle melk is geschikt voor baby's: de samenstelling van half(volle) en magere koemelk, niet-aangepaste geitenmelk, paardenmelk, karnemelk, babeurre, niet-aangepaste sojadranken wijkt te sterk af van zuigelingenvoeding en bevat niet de juiste voedingsstoffen (of de juiste verhouding) voor de groei en ontwikkeling van een baby. We raden ze daarom af.

  Waar koop je flesvoeding?

  • in de apotheek: start-, opvolg- en dieetvoeding
  • in de warenhuizen: opvolgvoeding, groeimelk en soms ook startvoeding
    

  Kant-en-klaar?

  • Kant-en-klare flesvoeding is praktisch. Je kan bijvoorbeeld geen bereidingsfouten maken.
  • Kant-en-klare flesvoeding heeft een beperkte houdbaarheid: controleer de houdbaarheidsdatum op het etiket bij aankoop. Bewaar een geopende verpakking maximaal 24 uur gekoeld.
  • Kant-en-klare flesvoeding is iets duurder.
  • Er is geen verschil tussen poeder- of de vloeibare vorm van eenzelfde soort melk. De poedervorm wordt aangelengd met water en heeft daarna een soortgelijke voedingswaarde als de vloeibare vorm.

  Soja-of andere dranken

  Start- of opvolgvoeding op basis van soja is geschikt voor kinderen tot 12 à 18 maanden. Momenteel zijn deze niet beschikbaar op de Belgische markt. Deze voeding is plantaardig en aangepast aan de behoeften van een baby. Er is ook groeimelk op basis van soja op de markt.

  • Gewone sojadranken en sojadesserten zijn nutritioneel niet aangepast aan de behoeften van een zuigeling en kunnen niet gegeven worden.
  • Gewone sojadranken en sojadesserten die verrijkt zijn met calcium mogen, net als gewone melk en melkdessertjes, tussen 2 en 3 jaar geleidelijk gecombineerd worden binnen de aanbevolen hoeveelheden. Melkvoeding brengt immers voordien al voldoende eiwitten aan.
  • Sommige warenhuizen, natuurvoedingswinkels, enz. verkopen zuigelingenvoedingen van huismerken of minder gekende voedingsfirma's die voldoen aan de normen. Vraag hierover advies aan je verpleegkundige.

  Extra vitamines

  Ook al drinkt een kind aangepaste melkvoeding, toch zijn extra vitamines nodig. 

  1. Vitamine D: Er wordt aanbevolen alle kinderen dagelijks 400 IE (internationale eenheden) vitamine D te geven, vanaf de geboorte tot en met de leeftijd van 6 jaar, het hele jaar door, onafhankelijk van de melkvoeding. Extra toediening van vitamine D binnen bepaalde grenzen is veilig, terwijl een tekort aan vitamine D erg moeilijk op te sporen is en ernstige gevolgen kan hebben (rachitis, een botaandoening).
  2. Fluor werkt voornamelijk plaatselijk. Poetsen met fluorhoudende tandpasta van bij de eerste tanddoorbraak is dus de boodschap. Kinderen hoeven geen extra fluor in te nemen (geen druppels, noch tabletten). Bovenop het fluor in de tandpasta en in mineraalwater kunnen teveel fluoriden immers fluorosis of witte krijtstrepen op de tanden veroorzaken.
  3. Ijzer: Vanaf de 6de maand is de ijzervoorraad via de mama opgebruikt en heeft een baby naast een aangepaste melkvoeding (moedermelk of opvolgvoeding, want gewone koemelk bevat onvoldoende ijzer) ook groentepap nodig.