Hoeveel flesjes per dag?

Een baby geeft zelf aan wanneer hij honger heeft en wanneer hij genoeg heeft. Een gezonde baby kan perfect de hoeveelheid en het aantal voedingen bepalen. Voed je baby daarom wanneer hij erom vraagt.

Ga snel naar

    Richthoeveelheden

    De eerste 4 tot 6 maanden krijgt je kind enkel melk als voeding. In onderstaande tabel ontdek je wat de minimale en maximale melkbehoefte is die je kind nodig heeft volgens het lichaamsgewicht. Binnen deze hoeveelheden kan de behoefte van je kind variëren in grootte van porties en aantal voedingen. Niet elk kind drinkt evenveel en jouw kind drinkt niet bij elke voeding evenveel. Forceer je kind niet om een fles leeg te drinken.

    Voorbeeld
    Een kind van 4 kg drinkt gemiddeld 440 à 750 ml flesvoeding per dag. Dit kan over de dag verdeeld worden volgens het ritme van je kind. Dit kunnen 8 porties zijn van 55 à 95 ml per fles of 7 porties van 60 à 110 ml per fles of 6 porties van 75 à 125 ml per fles. Hou je echter aan de basisbereiding van 1 maatschepje per 30 ml water. In veel gevallen zal er na bereiding meer melk in de fles zijn dan je kind nodig heeft. Gebruik restjes niet opnieuw.

    Het dagtotaal is belangrijker dan het aantal melkvoedingen. Voed op vraag: let op de honger- en verzadigingssignalen en zorg dat je niet overvoedt.

    Geef je borstvoeding en afgekolfde moedermelk? Kijk dan op de kolfwijzer.

    Wanneer heeft je baby honger?

    Voor je baby begint te huilen, merk je aan verschillende subtiele tekenen dat hij honger heeft. Dit zijn  de hongersignalen.

    1. Hij balt zijn vuistjes.
    2. Hij likt aan zijn lippen, draait zijn hoofd en zoekt de borst.
    3. Hij brengt zijn handjes naar zijn mond en likt eraan.
    4. Hij maakt een gespannen indruk.
    5. Hij huilt.

    Nachtvoedingen

    Hou een nachtvoeding vanaf het begin zo kort en zo rustig mogelijk: geen lawaai, sober licht, ... Na enkele maanden hebben sommige baby's geen nachtvoeding meer nodig. Laat je baby voldoende drinken tijdens de avondvoeding.

    • Voeg geen meel toe aan de laatste fles. Het slaappatroon zal hierdoor niet veranderen.
    • Geef een avondbadje, dan slaapt de baby makkelijk in. Dit wil niet zeggen dat hij langer slaapt.
    • Slaapt je baby door, dan slaat hij vanzelf de nachtvoeding over. Dit gebeurt meestal spontaan tussen 2 en 4 maanden.
    • Is je baby 's nachts weinig geïnteresseerd in de voeding? Je kan de voeding dan weglaten op voorwaarde dat je baby een normale groei heeft en zich overdag spontaan meldt voor de voedingen.
    Wist je dat?

    Tot ongeveer 6 maanden worden veel baby's nog wakker voor een nachtvoeding. Toch worden kinderen die geen voeding meer nodig hebben, soms ook nog wakker 's nachts. Geef je baby niet zomaar de fles, maar probeer hem eerst zachtjes aan te spreken, even te troosten of geef een fopspeen. Steek zeker geen licht aan en maak geen lawaai.

    Wanneer is je baby verzadigd?

    Een baby is verzadigd als hij:

    1. onmiddellijk na zijn flesje rustig is
    2. gemiddeld 6 x per dag drinkt (de eerste weken minimum 6 à 8 keer)
    3. minimum 6 plasluiers per dag heeft en zijn urine kleurloos tot lichtgeel is
    4. er levendig, tevreden en gelukkig uit ziet
    5. voldoende bijkomt
    Stoelgang
    • Het stoelgangpatroon is sterk verschillend van baby tot baby.
    • De eerste dagen na de geboorte is de ontlasting van de baby een zwarte, plakkerige en pekachtige substantie. Deze meconium is eigenlijk geen echte ontlasting maar zijn de restjes die de baby uit mama's buik heeft meegenomen.
    • Na 2 à 3 dagen, als de baby voldoende melkvoeding drinkt, verandert de kleur en de consistentie van de stoelgang de kleur zal variëren van bruin, geelgroen tot geel van kleur.
    • Baby's die flesvoeding krijgen, kunnen dagelijks stoelgang hebben maar ook enkele dagen ertussen laten.
    • De stoelgang is iets vaster dan bij een baby die borstvoeding krijgt. Je hoeft niet meteen aan constipatie te denken. Zolang je baby weinig moeite heeft om zich te ontlasten, hoef je je geen zorgen te maken.
    • Een verandering van stoelgangspatroon kan ontstaan wanneer er veranderingen in de voeding zijn zoals veranderen van kunstvoeding of de overgang naar vaste voeding. Dit herstelt zich meestal na enkele dagen.
    • Geef bij flesvoeding een aangepaste melkvoeding. En geef ze alvast op een aangepaste en correcte manier.

    Wanneer moet je baby extra drinken?

    Soms zorgen omstandigheden voor een grotere vochtbehoefte bij je baby. Denk maar aan warme dagen in de zomer of andere oorzaken van verhoogd vochtverlies zoals o.a. koorts, diarree en extra inspanning. Wees extra waakzaam op warme dagen.

    baby
    Wees alert voor signalen die kunnen duiden op uitdroging

    Een baby heeft o.a. minimum 6 plasluiers per dag en de urine is lichtgeel gekleurd. Braakt je baby of heeft hij diarree? Een arts kan nagaan of er geen uitdrogingsverschijnselen zijn.

    Hoe herken je uitdroging?

    Baby tot 6 maanden

    Je baby heeft alleen melkvoeding nodig. Drinkt hij of zij daarnaast andere dranken, dan vermindert de eetlust.

    • Geef bij ziekte of hitte extra melkvoeding om uitdroging te voorkomen.
    • Geef voeding op vraag van je baby.
    • Je baby zal vroeger dorst aangeven of meer per fles willen drinken.

    Baby ouder dan 6 maanden

    Je baby drinkt per dag nog ongeveer 500 à 750 ml melkvoeding. Naast de vaste voeding, die ook vocht bevat, heeft je baby nood aan extra vocht.

    • Als extra vocht krijgt plat, mineraalarm water de absolute voorkeur. Water blijft de beste dorstlesser!
    • Als tweede keuze kan babythee zonder toevoeging van suiker of honing.
    • Vers, ongezoet fruitsap of kant-en-klaar babyfruitsap, vers groentesap of bouillon mag ook als afwisseling aangeboden worden.
    • Vermijd gezoete dranken. Suiker is slecht voor de tanden. Deze dranken remmen ook de eetlust af.

    Starten met bijvoeding

    Tussen 3 en 5 maanden veranderen de voedingsreflexen van een baby geleidelijk in bewuste mondbewegingen. Rond 4 à 6 maanden valt dan een 'gevoelige periode' om een baby iets aan te leren, namelijk eten van een lepel. Begin niet vroeger dan dat met vaste voeding. 

    Alles over vaste voeding

    Baby's van 4 à 6 maanden drinken gemiddeld nog 5 à 7 flessen. Je start eerst met oefenhapjes. In het begin geef je er nadien ook nog wat melkvoeding bij. Gaat de eerste vaste voeding goed, dan kan je de tweede vaste voeding starten. In het begin geef je er nadien ook nog wat melkvoeding bij. 

    • De hoeveelheid van een volledige fruitpap en groentepap is ongeveer 150g à 200g. Dan hoef je geen melkvoeding meer bij te geven.
    • Je baby drinkt nog 600 à 900 ml melk.
    • Bij de vaste voeding kan de baby een beetje mineraalarm water drinken uit een bekertje. 

    Baby's van ongeveer 8 maanden kunnen een fles geleidelijk vervangen door een broodmaaltijd: een boterham en een flesje melk.

    • Zo kom je aan een dagpatroon met 1 (à 2) broodmaaltijden, fruitpap, groentemaaltijd en 3 (à 5) flessen.
    • Op die leeftijd drinkt je baby nog 500ml à 750 ml melkvoeding.
    Wist je dat?

    Vanaf 6 maanden wordt vaste voeding opgestart en evolueert de melkbehoefte geleidelijk aan naar 500 à 750 ml per dag.