Opleidingen en infosessies

Door je tijdens de zwangerschap voldoende te informeren krijg je meer zelfvertrouwen, krijg je een idee van wat je te wachten staat en leer je omgaan met kleine probleempjes. Betrek ook je partner bij je zoektocht naar informatie.

Ga snel naar

  Wist je dat?

  Omwille van de corona-pandemie gaan de meeste infosessies niet door in de ziekenhuizen, maar wordt er een online alternatief voorzien.

  Ook Kind en Gezin stelt graag zijn dienstverlening tijdens (en kort na) de zwangerschap aan je voor in een kort filmpje.

  Link naar video: De dienstverlening van Kind en Gezin tijdens de zwangerschap
  De dienstverlening van Kind en Gezin tijdens de zwangerschap

  Kind op Komst

  Tijdens infosessies Kind op Komst krijgen toekomstige ouders allerlei informatie rond zwangerschap en geboorte. Volgende zaken kunnen aan bod komen:

  • de ontwikkeling van het ongeboren kind
  • de begeleiding tijdens de zwangerschap
  • onderzoeken en ongemakken tijdens de zwangerschap
  • sociale en juridisch informatie rond zwangerschap en geboorte
  • ouder worden
  • het verloop van de bevalling
  • onderzoeken bij de pasgeborene
  • borstvoeding
  • de babyuitzet
  • een rondleiding in de kraamkliniek
  • ...
  Kind op Komst

  Wil je deelnemen aan een infosessie, kies dan eerst een provincie en zoek vervolgens naar de kraamkliniek. Je kan bij de kraamkliniek terecht voor meer details over het programma.

  Ik neem deel

  Andere vormingen en infosessies

  Verschillende organisaties organiseren vorming en infosessies voor toekomstige ouders.

  Expertisecentra kraamzorg

  De expertisecentra kraamzorg bieden o.a. workshops en infosessies voor zwangeren en jonge ouders aan.

  Geboortehuizen

  Geboortehuizen zijn ontmoetingsplaatsen voor zwangere vrouwen en bevallen moeders om het vertrouwen in hun eigen kunnen en in de natuur bevorderen. De koppels worden eerlijk en volledig ingelicht over alle modaliteiten, alle aspecten, alle medische- en niet medische mogelijkheden betreffende zwangerschap, bevalling en kraamtijd. Een ononderbroken en reële dialoog tussen de toekomstige ouders en de vroedvrouwen waarborgen reeds een groot deel van de noodzakelijke veiligheid rondom geboorte.

  La Leche League

  La Leche League organiseert o.a. borstvoedingsinfosessies voor zwangere vrouwen en hun partner, maar ook voor borstvoedende mama's zijn er heel wat thema-avonden.

  Vereniging Begeleiding en Bevordering van Borstvoeding

  De VBBB organiseert informatieve bijeenkomsten. Hierbij komen heel veel aspecten van borstvoeding aan bod (voorbereiding, kraamtijd, volgende maanden ...). Deze bijeenkomsten zijn een prima voorbereiding tijdens de zwangerschap, maar worden ook bezocht door vrouwen die pas bevallen zijn. Er zijn ook aparte themabijeenkomsten (bv. tweelingen ...)

  Vlaamse beroepsorganisatie van vroedvrouwen

  De Vlaamse organisatie voor vroedvrouwen groepeert op haar kalender activiteiten die ze zelf organiseert en georganiseerd door bevriende organisaties, zowel voor ouders, als voor (toekomstige) vroedvrouwen.

  vzw Borstvoeding

  Vzw Borsvoeding organiseert o.a. contactavonden met borstvoedingsconsulentes. Deze infosessies zijn toegankelijk voor iedereen die met vragen zit rond het thema borstvoeding.