Internationale Week van de Borstvoeding 2021

 • 28/07/2021 - 14:06

Na succes vorig jaar lanceert Kind en Gezin opnieuw de BV-BV's

Na het succes van vorig jaar, de vele warme reacties en de honderden nominaties lanceert Kind en Gezin voor de Week van de Borstvoeding in 2021 opnieuw de BV-BV's. Dat warme initiatief zet het belang van inspirerende borstvoedingsverhalen opnieuw in de verf. Kind en Gezin roept iedereen massaal op om tussen vrijdag 30 juli en donderdag 5 augustus zijn of haar BV-BV te nomineren

BV-BV?

Een BV-BV, oftewel BorstVoeding-Bekende Vlaming, is iemand (bekend of onbekend) die borstvoeding op een (h)echte en daardoor inspirerende manier in de kijker zet en zo aanstaande ouders misschien wel inspireert om borstvoeding een kans te geven.

Dat niet enkel vrouwen kunnen inspireren, bewees illustrator en vader Arnoleon vorig jaar.
Hij stond dankzij zijn mooie, lieve en grappige borstvoedingscartoon in de BV-BV top 10 samen met Eva Tuytelaers, @mommoiselle.com, @sofinessetje, Anne Snoeks en Katrijn Van Bouwel, presentatrice Tatiana Beloy, zangeres Natalia, presentatrice Dina Tersago en onderneemster Veronique Leysen.

Meer dan 50 inspirerende voorbeelden werden vorig jaar genomineerd. Omdat de doelgroep van mama's die borstvoeding geven elk jaar vernieuwt en er elke dag nieuwe borstvoedingsvoorbeelden bijkomen, is een editie in 2021 méér dan relevant.

Ouders helpen hun kinderen (op)groeien. Eten geven, maakt daar absoluut deel van uit. Bij borstvoeding, zeker bij de start, is dat 12 keer per dag en soms vaker. Of het nu in de winkelstraat is, thuis, in de bib, op de trein of in een pretpark … Als je kind honger krijgt, hoort het heel gewoon te zijn dat je als mama de borst kan geven. "
En zolang dat borstvoeding geven nog niet overal gewoon is, blijft een week van de borstvoeding nodig. Ik hoop dat massaal veel ouders hun BV-BV en dus hun borstvoedingsinspiratie nomineren en zo delen met alle anderen die borstvoeding geven of zwanger zijn en het overwegen.

Nele Wouters woordvoerder Opgroeien, Kind en Gezin

quote-mark

3 succesfactoren voor een vlotte borstvoedingsstart 

Naast die inspirerende borstvoedingsverhalen, spelen ook correcte informatie en steun uit de omgeving een cruciale rol om van borstvoeding een succes te maken. Kind en Gezin zet ook daar volop op in. Met de compleet vernieuwde www.kindengezin.be krijgt borstvoeding topprioriteit. Daarnaast benadrukt Kind en Gezin het belang van snel professionele hulp bij borstvoeding inschakelen: van een verpleegkundige van Kind en Gezin, een vroedvrouw, een lactatiekundige of kraamhulp.

  Correcte, heldere informatie

  Ouderschap is overweldigend. Kersverse ouders verdienen alle kansen om eraan te wennen. Ook borstvoeding geven, moet je leren. Daarom is correcte informatie, het liefst al tijdens de zwangerschap, én voldoende tijd en rust om te kunnen oefenen cruciaal.

  Kind en Gezin lanceerde begin juli een totaal vernieuwde website met borstvoeding als een van de topthema’s met:

  Snel hulp inroepen maakt het verschil

  Als borstvoeding moeilijker gaat of er zijn twijfels, is het belangrijk om snel professionele hulp in te schakelen van een vroedvrouw, verpleegkundige van Kind en Gezin, lactatiekundige (IBCLC) of kraamhulp.

  Borstvoeding loopt niet altijd van zelf. Het is iets dat oefening vraagt. Het helpt ouders om zich goed te informeren tijdens de zwangerschap, zodat ze weten wat ze kunnen verwachten. Vinden ouders de veelheid aan informatie overweldigend of hebben ze specifieke vragen? Dan kunnen ze een kennismakingsgesprek aanvragen met de verpleegkundige van Kind en Gezin of een huisbezoek van de vroedvrouw of een lactatiekundige. Zij staan klaar voor alle vragen en twijfels.

  Christel Geebelen borstvoedingsexpert bij Opgroeien en lactatiekundige (IBCLC)

  quote-mark

  Inspirerende voorbeelden en steun

  Borstvoeding geven doe je niet alleen, maar met de steun en inspiratie van je partner, familie, vrienden, professionele hulp en inspirerende voorbeelden. Zo vinden veel aanstaande en pas bevallen ouders online borstvoedingsinspiratie en praktische en emotionele steun. Veel bloggers, bekende Vlamingen en influencers delen hun eigen borstvoedingservaringen. Ze betekenen voor veel ouders een duwtje in de rug om borstvoeding een kans te geven en vol te houden. Om die inspirerende voorbeelden nog meer naar de oppervlakte te brengen en een podiumplaats te geven, gaat Kind en Gezin dus opnieuw op zoek naar de BV-BV's.