vaccin_arm_nimenrix_gratis

Nimenrix-vaccin gratis vanaf 1 juli 2023

  • 01/07/2023 - 15:04

Om pasgeboren baby’s te beschermen tegen een aantal gevaarlijke en besmettelijke ziektes, biedt de Vlaamse overheid een aantal vaccins gratis aan. Voor meningokokken werd tot nu toe een vaccin aangeboden dat beschermt tegen meningokokken van serogroep C. Vanaf juli zal dit vaccin vervangen worden door een combinatievaccin dat beschermt tegen meningokokken van de serogroepen A, C, W en Y.

Wat betekent dit voor je kind?

  • Tijdens het consult 15 maanden (13 maanden voor kinderen die prematuur geboren werden) krijgt je kind de laatste vaccinaties uit het basisschema, waaronder het vaccin dat beschermt tegen meningokokken.
  • Op het vorige consult kreeg je een voorschrift mee om het Nimenrix-vaccin (kostprijs 52,60 euro) vrijblijvend aan te kopen bij de apotheek.
  • Je hoeft het vaccin niet meer aan te kopen in de apotheek.
  • Je kind krijgt het gratis tijdens het consult 15 maanden (of 13 maanden voor kinderen die prematuur werden geboren). 

Over meningokokken

Een meningokokkeninfectie is een ernstige bacteriële ziekte die hersenvliesontsteking (meningitis), hersenontsteking (encefalitis) of bloedvergiftiging (sepsis) kan veroorzaken. Er zijn verschillende serogroepen waarvan A, B, C, W135 en Y de gevaarlijkste zijn voor de mens. Dankzij vaccinaties komen meningokokkeninfecties veroorzaakt door het serogroep C veel minder voor in Vlaanderen. Besmettingen met ziekte veroorzaakt door de serogroepen W en Y namen echter toe in de jaren voor de COVID-pandemie. De Hoge Gezondheidsraad adviseerde daarom in 2019 om het vaccin tegen meningokokken C in het basisvaccinatieschema te vervangen door het geconjugeerd vaccin tegen meningokokken ACWY.

Bescherming tegen meningokokken B is ook mogelijk door vaccinatie. Het meningokokken B-vaccin maakt geen deel uit van het basisvaccinatieschema en wordt niet bij Kind en Gezin toegediend. Indien je deze vaccinatie wenst voor je kind, bespreek je dit best met je behandelend arts. Het vaccin kost €87 en wordt niet terugbetaald.