Vergunning en subsidie

Wil je beroepsmatig en tegen betaling baby’s en peuters opvangen, dan heb je een vergunning nodig. Met een vergunning kan je beroep doen op bepaalde subsidies. Voor sommige subsidies moet je wachten tot Opgroeien een oproep voor nieuwe subsidies doet.

Ga snel naar

  Vergunningsvoorwaarden

  Omdat kinderopvang een belangrijke impact heeft op het leven van jonge kinderen en ouders, is een vergunning verplicht. Om een vergunning te krijgen moet je voldoen aan voorwaarden. Je moet ook bepaalde diploma's of kwalificaties hebben om in de opvang te kunnen werken.

   

  Brochures en documenten

  Bekijk onze brochure en documenten over kinderopvang:

  • Lees ze online
  • Download de pdf

  Starten met vrije prijs

  Start je met nieuwe vergunde plaatsen met vrije prijs? Dan kan je de basissubsidie aanvragen. In de brochure hieronder lees je wat de voorwaarden zijn.
  Vanaf de start zal je de aanwezigheden van kinderen moeten doorgeven voor de kinderopvangtoeslag.

  Brochure

  • Lees de documenten online
  • Download de pdf

  Starten met subsidie inkomenstarief

  De subsidie voor inkomenstarief is de subsidie voor kinderopvang waar de gezinnen een prijs betalen op basis van hun inkomen. Minstens 20% van de opgevangen kinderen komen uit wettelijk vastgelegde voorrangsgroepen.

  Je hebt niet automatisch recht op subsidies. Als de Vlaamse regering budget vrijgeeft doen we een oproep op de website en via de nieuwsbrief Kinderopvang.

  Webinar subsidies kinderopvang

  Link naar video: Webinar subsidies in de kinderopvang
  Webinar subsidies in de kinderopvang