Linzenpaté

Ingrediënten

  • 50 g donkere linzen
  • 1 kleine ui
  • 1 wortel
  • 1 stengel bleekselder
  • 1 ei
  • 25 g gemalen jonge kaas
  • 1 scheutje olie
  • tijm, laurierblad, nootmuskaat, peterselie, bieslook

Bereiding

  1. Kook de linzen gaar in driemaal hun volume aan water, samen met de tijm en het laurierblad 
  2. Verwijder het laurierblad en mix de linzen met het resterende kookvocht tot puree
  3. Was de groenten, snij ze in blokjes en smoor ze 10 minuten in olie
  4. Roer de eierdooier samen met de groenten, de kaas, wat nootmuskaat, het gesnipperde bieslook en de fijngesneden peterselie onder de puree
  5. Klop het eiwit tot sneeuw en meng het voorzichtig onder de puree
  6. Doe het mengsel in een ingevet vuurvast kommetje
  7. Plaats dit gedurende 20 à 25 minuten in het midden van een matig hete oven (175 °C)
  8. Laat de paté afkoelen.
  9. Lekker op bruin brood met wat rauwkost
Suggestie

Deze paté kan op basis van rode bonen, azukibonen of kikkererwten worden gemaakt. De wortel en de selder kan je ook vervangen door rode biet en/of raapjes. Je kan ook peulvruchten uit glas of blik gebruiken. Let wel op het zoutgehalte. Spoel peulvruchten uit blik af om zoveel mogelijk zout te verwijderen. Neem dan 150g.