Linzenpuree met ui en tomaat

Ingrediënten

  • 1 eetlepel linzen
  • 2 à 3 eetlepels graanvlokken
  • 30 g ui
  • 70 g tomaat
  • 1 aardappel
  • wat olijfolie
  • een beetje kruiden (1 mespuntje gemberpoeder, 1 takje tijm, 1 kruidnagel, 1 laurierblad)
  • 1 koffielepel plantaardige margarine of olie

Bereiding

  1. Week de linzen in driemaal hun volume aan water en kook ze gaar met een takje tijm, een kruidnagel en een laurierblaadje. Afhankelijk van de soort linzen kan dat 20 tot 45 minuten zijn, (of ong. 1/3 korter in een snelkookpan). Je kan ook peulvruchten uit glas of blik gebruiken. Let wel op het zoutgehalte. Spoel peulvruchten uit blik af om zoveel mogelijk zout te verwijderen. Neem 2 eetlepels
  2. Schil de aardappel en kook hem gaar in een beetje water
  3. Fruit de ui aan met de olijfolie, voeg er dan de in stukjes gesneden tomaat aan toe. Voeg een snuifje gemberpoeder toe
  4. Zijn de linzen gaar, verwijder dan de laurier, de kruidnagel en het takje tijm. Voeg de graanvlokken aan de linzen toe
  5. Snij de groenten en de aardappel fijn
  6. Voeg eventueel wat margarine/olie en wat kookvocht toe om het geheel smeuïger te maken