Meerlingen

Als je zwanger bent van een meerling, ontdek je dit meestal bij de eerste echografie. Voor ouders is dit vaak een verrassing en soms ook een schok. Je hebt tijd nodig om aan het idee te wennen en zit vaak met heel wat vragen.

Ga snel naar

  Intense preventieve opvolging

  Zijn er meerdere kindjes op komst, dan worden de aanstaande mama en de kindjes tijdens de zwangerschap van nabij gevolgd. Een intense preventieve opvolging van de zwangerschap is noodzakelijk om een aantal risico’s verbonden aan een meerlingzwangerschap te bewaken (bv. vroegtijdige geboorte, groeiachterstand …).

  De arts of vroedvrouw informeren de aanstaande ouders over de bijzonderheden eigen aan een meerlingzwangerschap. Daarnaast gelden heel wat dezelfde adviezen als bij een zwangerschap van een eenling.

  Naast medisch komt er ook praktisch heel wat kijken bij een meerlingzwangerschap: een andere inrichting van de babykamer, meer babyspulletjes, misschien een grotere wagen ...

   

  Zwanger van een tweeling

  Een pasgeboren tweeling verzorgen is niet simpel. We verzamelden 10 tips van ouders van een tweeling

  1. Geef geen ruimte aan schuldgevoelens. Je moet je aandacht delen en kan niet voor beide kindjes tegelijk springen. Ze zullen moeten leren wachten.
  2. Geniet van de aparte tijd die je kan hebben met de kinderen. Het zijn tenslotte twee individuen. 
  3. Spiegel je niet aan koppels met een baby. Je zit in een andere situatie en doet ongetwijfeld wat je kan. 
  4. Creëer voor jezelf en je kinderen een voorspelbare structuur en routine. Dit is een houvast voor wanneer het even hectisch wordt. 
  5. Laat de kinderen zoveel als mogelijk eten en samen slapen op dezelfde momenten.
  6. Probeer zo veel mogelijk te rusten als de kinderen slapen. 
  7. Maak tijd voor je partner
  8. Schakel hulp in waar je kan, voor praktische zaken, maar ook als je even nood hebt aan tijd voor jezelf. Maak bv. gebruik van kraamhulp, zeker de eerste weken.  
  9. Leer gelijktijdig voeden. Een goed voedingskussen en een zetel of bed doen wonderen. 
  10. Vergeet niet te genieten, je baby’s worden snel groot.

  Zwanger van een drieling

  Zwanger van een drieling? Unieke maanden van verwondering, koestering, … maar ook van vele vragen en praktische regelingen komen eraan. Er breekt ongetwijfeld een mooie en tegelijk ook drukke periode aan met de komst van de kindjes

  Als ouder van een drieling kan je beroep doen op ondersteuning.

  1. Kind en Gezin
   Meld je tijdens je zwangerschap aan bij Kind en Gezin. We helpen je een antwoord te zoeken op al je vragen rond babyuitzet, verlofmogelijkheden, ouderschap …  en brengen je, als je dat wenst, in contact met de medewerkers van Kind en Gezin in jouw buurt.
  2. Gezinszorg
   Voor hulp bij de verzorging van je kinderen en in het huishouden kan je terecht bij een dienst voor gezinszorg en aanvullende thuiszorg in jouw buurt. Je betaalt hiervoor een gelimiteerde bijdrage die varieert volgens je inkomen en je gezinssamenstelling. Bespreek de prijs vooraf. Naargelang de leeftijd van je kinderen, de specifieke noden in je gezin, eventuele kinderopvang … kan je de uren waarop je wordt geholpen aanpassen.
  3. Expertisecentra Kraamzorg
   De expertisecentra Kraamzorg zijn een ontmoetingsplaats voor ouders waar je terecht kan met vragen over zwangerschap, geboorte en kraamperiode. Ze beschikken over een bibliotheek, infowinkel, infolijn en andere ondersteunende hulpmiddelen.