Nieuw Kind- en Zwangerschapsboekje

Kind en Gezin lanceert nieuw Kindboekje en Zwangerschapsboekje

  • 30/05/2023 - 08:07

Vanaf 1 juni verdeelt Kind en Gezin een nieuw Kindboekje. Ook het Zwangerschapsboekje zit in een nieuw jasje. Een gebruikersonderzoek bij ouders met jonge kinderen leert dat die boekjes belangrijk voor hen zijn. Het Kindboekje maakt het makkelijk om alle informatie over de groei, ontwikkeling van hun baby op te volgen en vragen in te noteren.

Ouders verkiezen de combinatie van papier én digitale informatie. “Het Kindboekje is niet alleen heel functioneel maar heeft voor heel veel ouders ook een emotionele waarde”, zegt Nele Wouters van Opgroeien. “We kunnen na bijna 100 jaar dus zeggen dat het Kindboekje een blijvertje is.”

Nieuwe boekjes

Ontdek ons nieuw Zwangerschaps- en Kindboekje. Je ontvangt deze tijdens de gratis dienstverlening van Kind en Gezin als je zwanger bent of een kind hebt gekregen.

  • Lees het online inkijkexemplaar
  • Download de pdf

Eeuweling

Deze lente rolden 65.000* nieuwe Kindboekjes van de persen. Die boekjes werden de voorbije weken verdeeld over heel Vlaanderen. En vanaf 1 juni krijgt elke pasgeboren baby een ‘vers’ Kindboekje. In die boekjes worden al decennia alle gegevens over de zwangerschap, geboorte en eerste levensjaren genoteerd. Het oudste boekje – voor zover bekend – dateert van 1928. Bijna 100 jaar oud dus. Het is dan ook veruit de bekendste publicatie van Kind en Gezin. In de archieven van Opgroeien zit een ingevuld Kindboekje uit 1932. Toen heette Kind en Gezin nog het Nationaal Werk voor Kinderwelzijn. In die vooroorlogse jaren lag de focus in de Kindboekjes vooral op Moederkens, hygiëne en genoeg voeding.

Kennismaking met Kind en Gezin

Kind en Gezin komt op huisbezoek bij 90,4% van alle pasgeboren baby’s in Vlaanderen. Heel vaak is dat het begin van een traject dat minstens 2,5 jaar duurt.

Het recent gepubliceerde grootschalige tevredenheidsonderzoek bij ouders over de dienstverlening van Kind en Gezin maakt duidelijk dat ouders zeer tevreden zijn over de medisch-preventieve opvolging door Kind en Gezin en de gratis gehoor- en oogtesten en vaccinaties. In 2021 kreeg 94% - of bijna 64.000 - van alle baby's in Vlaanderen een gehoortest door een van de 650 verpleegkundigen van Kind en Gezin. Samen met informatie over ontwikkeling van elk kindje noteren de verpleegkundigen dit in het Kindboekje. ​

Combinatie van papier en digitaal

Bij het ontwerp van de vorige editie in 2012 dachten we dat het de laatste papieren editie zou worden. De wereld werd immers digitaler en alles vervangen door een app leek toen de logische volgende stap

Nele Wouters, Woordvoerder Opgroeien

quote-mark

Een gebruikersonderzoek bij ouders en professionals overtuigde Opgroeien dat het Kindboekje volledig vervangen door een app geen optie was. Ouders en professionals gebruíken het boekje. Niet als dagboek voor emoties en herinneringen, maar vooral voor informatie over gewicht, lengte en vaccinaties. Zorgprofessionals zien het boekje als hulpmiddel om de meest essentiële boodschappen mee te geven met ouders. Minder uitgebreide informatie dus omdat uit het onderzoek blijkt dat ouders informatie vooral online zoeken. Het Kindboekje en het Zwangerschapsboekje focussen op de meest essentiële info met voor het eerst QR-codes naar betrouwbare, online informatie. Er is ook bewust meer aandacht voor mentale gezondheid.