Buiten slapen

Kinderen kunnen in de kinderopvang buiten slapen op een rustplek die aangepast is aan de omstandigheden van het moment.

Een aantal voorbeelden

  • Tijdens een wandeling valt een baby in slaap in de kinderwagen.  

  • Een baby doet een dutje in een buitenbedje terwijl jij met de andere kinderen buiten speelt. Zo kan je beter toezicht houden.   

  • Een onthaalouder trekt er regelmatig een hele dag op uit met haar baby’s en peuters en gebruikt tentjes voor het middagdutje. 

  • Bij mooi weer worden de rustbedjes buiten gezet en doen de peuters buiten een dutje.   

  • De opvang kiest voor speciale buitenslaaphuisjes om risico’s op insecten en tocht in het bedje te vermijden.   

  • Een opvang schaft een paar buitenslaaphuisjes aan en organiseert een beurtrol, zodat elk kind eens kan genieten van de rust daar.    

 

Het cahier Buitenslapen, uitgegeven door VVSG en geschreven door de dienst kinderopvang van Stad Gent, is een aanrader als je overweegt om kinderen te laten buiten slapen. 

Het is een uitgebreide handleiding die genuanceerd uitlegt wat er allemaal komt kijken bij buiten slapen. Het staat ook boordevol inspirerende praktijken waarbij niet alleen kinderopvang van baby’s en peuters maar ook buitenschoolse opvang aan bod komt. 

Het cahier geeft handvaten voor een grondige risicoanalyse. Welbevinden van de kinderen en de veiligheid en gezondheid staan steeds voorop.  In vier stappen kom je tot een goede aanpak van buiten slapen

  1. Onderzoek de mogelijkheden tot buiten slapen in jouw opvang. Buiten slapen is niet in elke kinderopvanglocatie en/of elke leefgroep mogelijk. In deze stap onderzoek je alle aspecten die een rol kunnen spelen in het wel of niet kiezen voor buiten slapen: luchtkwaliteit en omgevingsgeluid, is de buitenruimte geschikt?, kostprijs, wat zegt het team?, wat denken ouders? 

  2. Concreet uitwerken van het buiten slapen. Hierbij ligt de nadruk op veiligheid en de praktische aanpak van buiten slapen: welke bedden? waar plaatsen?, veilig gebruik en onderhoud van de bedden, noodzakelijke materialen, welke kinderen?, wanneer? 

  3. Ouders informeren en betrekken. Ouders betrekken is meer dan enkel toestemming vragen om hun kind te laten buiten slapen. Het is ook aandacht hebben voor vragen en bezorgdheden van ouders en hen tonen hoe je het buiten slapen aanpakt.  

  4. Evalueren. Alles vertrekt vanuit een grondige observatie van de kinderen, niet alleen tijdens het slapen , maar ook ervoor en daarna. Als je merkt dat buiten slapen niet bijdraagt aan het welbevinden van een kind, dan kan het beter binnen slapen. Bespreek regelmatig met de ouders en evalueer regelmatig met je team de aanpak van buiten slapen.  

Laat je inspireren

Wil je kinderen laten buiten slapen? Het cahier Buitenslapen van VVSG is een ondersteunend instrument om tot een goede aanpak te komen.