Koorts in de opvang

We spreken van koorts bij een lichaamstemperatuur van 38°C of meer. Koorts is meestal een signaal dat het kind ziek is. Het is belangrijk na te gaan hoe het zich gedraagt, hoe het eruitziet en of er nog andere symptomen zijn.

Het is niet aangewezen om de lichaamstemperatuur preventief of dagelijks te meten.

dr. Bart Van Overmeire, adviserend arts Opgroeien

quote-mark

Je meet de lichaamstemperatuur als je ongerust bent en als het kind: 

 • zich anders gedraagt dan normaal
 • minder of juist meer slaapt
 • minder of geen eetlust heeft
 • lastig is
 • minder of niet speelt
 • meer huilt
 • bleek ziet

Je meet de temperatuur best als het kindje (terug) rustig is, bv. niet na een hevige huilbui.

De lichaamstemperatuur wordt bij kinderen tot 3 jaar rectaal gemeten, bij oudere kinderen onder de oksel.

Wist je dat?

Wat is koorts? Waarom 38 °C? In welke situaties kan de temperatuur van een kindje oplopen? Wijst temperatuursverhoging altijd op een ziekte? Klopt het dat tanden krijgen geen koorts veroorzaakt?

Lees alle algemene informatie over koorts en koorts meten.

Wat doe je bij koorts in de opvang?

Volg de flowchart voor de kinderopvang hieronder. We hebben een gelijkaardige flowchart voor ouders, die vind je bij het thema Gezondheid en vaccinatie/Koorts.

koorts in de opvang

Voetnoten

 1. Je meet de lichaamstemperatuur als je ongerust bent en als het kind zich anders gedraagt dan normaal, minder of juist meer slaapt, minder of geen eetlust heeft, lastig is, minder of niet speelt, meer huilt of bleek ziet.
 2. Temperatuur rectaal meten tot 3 jaar.
 3. Puntvormige, niet-wegdrukbare onderhuidse vlekjes ter hoogte van armen, benen of romp: dit wijst op bloedvergiftiging en op een evolutie van een heel ernstige infectie
 4. Jonger dan 90 dagen.
 5. Als ouders hun kind niet onmiddellijk kunnen ophalen overleg je met hen en contacteer zelf een arts. Kan je de ouders niet bereiken? Contacteer dan zelf een arts.
 6. Mogelijke redenen tot ongerustheid: als het kind anders ziek of zieker is dan je gewend bent, als het kind steeds zieker wordt of als het kind langer dan 3 dagen na elkaar koorts maakt.
 7. Nu, wat later of op het normale ophaalmoment? Het kind kan verder in de opvang blijven als dit haalbaar is voor de opvang en de toestand van het kind niet verergert.
 8. Tekenen van discomfort : huilerig, pijn, ongemak, minder eetlust, minder actief.
 9. Eén dosis paracetamol siroop volgens gewicht. Uitzonderlijk kan een ander traject gevolgd worden na overleg met een arts.