Vragen staat vrij over glijmiddel, lekkende borsten, agendaseks en meer

Na de bevalling en ook nadien met een baby in huis is seksualiteit niet altijd evident. Mieke Mievis is relatietherapeute, seksuologe, auteur van onder andere ‘Natuurlijk over seks’ en mama van 2 pittige kinderen (haar woorden). Dé vrouw om al onze vragen te beantwoorden. Ook de vragen die iedereen stiekem heeft, maar niet durft te stellen.

Wanneer kan ik weer vrijen na een bevalling? Wat als het pijn doet?

“Je mag niet vergeten wat het lichaam van een vrouw allemaal heeft doorstaan voor en tijdens de bevalling. Zeker bij een knip moet die wonde genezen, maar ook zonder knip heeft dat tijd nodig. Gynaecologen geven meestal 6 weken mee als referentie om alles te laten genezen. Maar het juiste moment moet je als vrouw vooral zelf aanvoelen. Je kan het in stapjes uitproberen. Je partner kan met zijn vinger eens langzaam proberen binnen te komen. Als dat geen pijn doet, probeer dan met 2 vingers en als het ook met 3 vingers fijn is, dan zal een ‘gemiddelde’ penis ook wel lukken. Het is een kwestie van samen uitproberen. Heel belangrijk: gebruik altijd glijmiddel.

Als je voelt dat penetratie toch pijn doet, stop er dan mee en probeer het een volgende keer opnieuw. Maar, stop niet met jullie intieme seksuele activiteit. Het is niet omdat er niet gepenetreerd kan worden, dat er niet gelikt, gekust, gemasseerd of gewreven kan worden. Je hebt een heel palet aan fijne dingen die je met elkaar kan doen zonder penetratie. Jij met je partner en je partner met jou: elkaar eens masseren, naakt naast elkaar liggen, samen in de douche en elkaar inzepen, enzovoort. Dat zijn toch geen dingen die je met je beste kameraad doet hè?”

Een goede grote pot glijmiddel is het beste cadeau dat je een pas bevallen vrouw kan geven.

Mieke Mievis, relatietherapeute en seksuologe

quote-mark

Is het normaal dat seks fysiek opnieuw lijkt alsof je het nog nooit gedaan hebt? Een soort van her-ontmaagding?

“Ik denk dat dit een persoonlijk aanvoelen is. Omdat het bij heel wat koppels vrij lang geleden is dat ze nog intiem waren, kan het lijken alsof alles harder spant. Misschien ben je zelf ook zenuwachtiger en span je zo onbewust je spieren op. De belangrijkste tip die ik alle jonge ouders kan geven: gebruik glijmiddel. Tot 2 jaar na de geboorte zijn je hormonen nog niet tiptop in balans. Sommige vrouwen hebben daardoor overmatig witverlies, maar de meesten hebben een zware onderproductie. Daardoor kan vrijen ruw aanvoelen. Ik kan het niet genoeg zeggen: een goede grote pot glijmiddel is het beste cadeau dat je een pas bevallen vrouw kan geven.”

Een gouden tip aan de partners: het voorspel begint ’s morgens nét voor je de deur achter je dichttrekt en je vrouw thuisblijft met jullie baby.

Mieke Mievis, relatietherapeute en seksuologe

quote-mark

Bestaat er een ideaal standje voor die eerste keer? Om wat meer te ontspannen?

“De eerste keer ga je best voor jullie ‘usual’: het standje waar jullie je goed bij voelen. Als je toch graag iets anders wil proberen om die eerste keer zo fijn mogelijk te laten verlopen, dan raad ik de kikkerhouding aan. De vrouw ligt op haar rug en laat haar knieën naar zich toe open vallen. Als je dit doet op de rand van het bed en je partner zit op zijn knieën naast het bed, dan is het vrij makkelijk om binnen te komen. Deze houding is zeer ontspannen.

Nog een gouden tip voor de partner die terug gaat werken: het voorspel begint ’s morgens als je de deur achter je dichttrekt en je vrouw nog thuisblijft met jullie baby. Maak nog even tijd voor haar. Zeg haar hoe fantastisch ze is, dat je ’s middags even zal bellen om te horen hoe het gaat en dat je er zo hard naar uitkijkt om ’s avonds terug thuis te zijn. Als je haar een warm nest biedt en de zorg over je kind deelt, voelt je vrouw zich geborgen en versterkt jullie band.”

Wat met lekkende borsten tijdens de seks? Is het normaal dat ik mijn borsten nu even niet meer erotisch vind?

“Lekkende borsten zijn wat ze zijn, daar kan je niets aan doen. Ik hoor wel vaak dat borsten ongevoeliger zijn tijdens het geven van borstvoeding. Doordat je baby daar x aantal keer per dag aan drinkt en hij serieus wat kracht zet bij het zuigen, worden je tepels sterker en ongevoeliger. Zeg dat tegen je partner, zodat hij weet wat jij wel fijn vindt op dit moment.”

Is vrijen in dezelfde ruimte als je baby oké?

“De baby weet daar helemaal niets van, maar de ouders zijn vaak wel bij het minste afgeleid als hun baby dichtbij is. Bij het kleinste kreuntje of kuchje kan de goesting weg zijn. Zeker als vrouw zit je in een soort waakfase zodat je vaak niet tot aan een orgasme raakt met je baby dichtbij. Daarom ben ik bij jonge ouders grote voorstander van ‘woonkamerseks’ of ‘zetelseks’. Je voelt je zoveel losser als je vrijt in een andere kamer. De kikkerstand is trouwens perfect mogelijk in een sofa.”

Wat is het belang van je bekkenbodemspieren tijdens de seks? Gaat dit nog?

"Het is sowieso belangrijk dat je na je bevalling je bekkenbodemspieren opnieuw oefent (nvdr: er worden 9 sessies perinatale kinesitherapie terugbetaald door je ziekenfonds). Zodat je geen urine verliest tijdens het lachen, niezen of springen. Maar het is ook belangrijk voor je seksleven. Ze hebben hier een dubbele functie: je moet ze goed kunnen ontspannen, maar ook opspannen, en dat op het juiste moment. De ontspanning zorgt ervoor dat er tijdens de opwindingsfase bloed naar je clitoris kan stromen waardoor je vagina vochtig genoeg wordt. Voor penetratie mag je jouw bekkenbodemspieren dan weer niet te hard opspannen, want dan vernauw je de vagina-opening. Tijdens een penetratie wordt die samentrekking weer wel als aangenaam ervaren door je partner. Maar ook voor jou is het een surplus: de clitoris krijgt meer prikkelingen. Wist je dat bij een orgasme 80 procent van de samentrekkingen die je voelt, uit de bekkenbodem komen? Goed om weten hè."

Agendaseks klinkt misschien afschuwelijk maar het is vooral bewust tijd maken voor elkaar.

Mieke Mievis, relatietherapeute en seksuologe

quote-mark

Waarom komen jonge ouders naar je praktijk?

“De meeste komen niet in de eerste maanden na de bevalling. Dan maken ze zich er geen zorgen over dat hun seksualiteitsbeleving op dat moment anders is, terecht ook. Het is heel gewoon dat er de eerste weken geen seksuele betrekking is, of tenminste geen penetratie. Ik zie in mijn praktijk wel veel jonge ouders waarvan het kindje 8, 9 maanden oud is. De baby slaapt meestal door en toch is er nog altijd geen tot weinig seksuele activiteit. Daarom ben ik grote fan van agendaseks. En niet alleen bij ouders met een kleine baby, maar bij alle koppels met kinderen. Omdat ik haast niet kan geloven dat 2 mensen die werken, kinderen, hobby’s en vrienden hebben, toevallig op hetzelfde moment ‘goesting’ hebben.

Agendaseks betekent samen een moment plannen wanneer je die week gaat vrijen. Dat klinkt afschuwelijk (lacht), maar dat is het niet. Het is vooral bewust tijd maken voor elkaar. De kans dat het uitmondt in seks is groot, maar het moet niet altijd.”