Vlot op de pot

Isabelle, mama van Mirte (20 maanden) en Rune (5 jaar), toont ons in woord én beeld enkele tips om peuters zindelijk te helpen worden. Lees en leer mee!

Toen we merkten dat Mirte interesse kreeg in het potje, schakelden we ons Plasteam in: onthaalouder Joke, de grootouders ... Elke dag noteren we Mirte’s belevenissen thuis op het potje in haar Plaspoort. In de opvang oefent ze met haar vriendjes en vriendinnetjes. Onthaalouder Joke noteert in het Plaspoort hoe het die dag op het potje vlotte en deelt af en toe wat tips en tricks. Die aanpak zetten wij dan weer verder thuis en bij de grootouders. Handig zo’n heen-en-weer boekje.

Mirte leest graag boekjes. In de bibliotheek vond ik boekjes over op het potje gaan. Zo leert ze woorden zoals droog, nat, broekje omlaag … en leert ze begrijpen waar het potje voor dient. Ook filmpjes zijn trouwens een toppertje!

Knuffelkonijn, de dikke vriend van Mirte, gaat ook graag op het potje. Hij geeft haar het goede voorbeeld en gaat zelf op zijn minipotje. Zijn konijnenpoepje wordt altijd grondig afgeveegd. Schattig om te zien!

We hebben vaste tijdstippen waarop Mirte op het potje gaat. Na het opstaan, na het eten (ontbijt, middagmaal, vieruurtje en avondmaal), voor het badje, voor het slapengaan en uiteraard als ze er zelf om vraagt. Ze weet dit heel goed, en die voorspelbaarheid doet haar makkelijker meewerken. Win-win!

Een boekje erbij, wat vertellen … kan zorgen voor een ontspannen sfeer. We volgen haar tempo en bieden vooral veel oefenkansen aan. Soms wil ze uren blijven zitten, maar dat is natuurlijk ook niet de bedoeling. Spelen met het potje om het te leren kennen, kan dan weer wel.

Grote broer Rune gaat al op het ‘grote toilet’. Het voorbeeld van haar broer werkt voor Mirte heel motiverend. Samen op het toilet wat babbelen met broer … en even rust voor ons.

Mirte is vlot gestart, doet enthousiast mee en geeft meestal goed aan dat het tijd is voor het potje. Af en toe is er een ongelukje, maar ook dan blijven we positief.

Brochures en magazines

Dit artikel vind je in het magazine Peuter.

In onze brochures en magazines staan heel wat tips om je kind te ondersteunen om zindelijk te worden: 

  • Lees het online inkijkexemplaar
  • Download de pdf
  • Bestel de gratis printversie