Ontbijt

Een stevig ontbijt, met (ontbijt)granen, fruit en melkproducten is de belangrijkste maaltijd van de dag. ’s Morgens is de energievoorraad klein en de batterijen moeten worden opgeladen om te spelen en te groeien. Zonder ontbijt kan je peuter nog maar moeilijk de behoefte aan vitaminen, mineralen en voedingsvezels dekken met de volgende maaltijden en kan hij of zij aan het snoepen slaan.

Wat is een goed ontbijt?

 • Brood en graanproducten: zorgen voor energie, vitaminen en mineralen. Kies voor vezelrijk bruin brood of volkorenbrood. Wissel brood af met ontbijtgranen (bv. muesli met melk of yoghurt). Kies niet-gesuikerde ontbijtgranen.
 • Melk en melkproducten: leveren eiwitten, calcium en vitaminen. 350 à 500 ml per dag is voldoende, 500 ml is het maximum. Teveel melk kan soms de oorzaak zijn dat kinderen nog weinig honger hebben en geen zin meer hebben in andere noodzakelijke voedingsmiddelen zoals boterhammen e.d.
 • Vlees, vis en ei: zorgen voor eiwitten, vitamines en mineralen. Vervang kaas eventueel eens door een eitje, fruit, hummus of notenpasta. Eet brood met beleg, niet andersom. Beperkt vlees eten tot eenmaal per dag.
 • Fruit en groenten: brengen koolhydraten, voedingsvezels en vitaminen aan. Voeg bv. fruit bij yoghurt toe. Leg sneetjes tomaat, komkommer en radijsjes als beleg op de boterham. (Vers) ongezoet vruchtensap of groentesap is ook een goed idee bij het ontbijt.
 • Dranken: leveren voldoende vocht. Kies voor water of kruiden- of vruchtenthee. Koffie, zwarte of groene thee zijn ongeschikt voor kinderen.
 • Vetstof: goed voor energie, vitaminen A en D en essentiële vetzuren. Besmeer tot 4 jaar de boterham met een zachte plantaardige margarine rijk aan onverzadigde vetzuren.
 • Zoetigheden: zij behoren tot de rode zone van de voedingsdriehoek en zijn een toemaatje. Vul het ontbijt af en toe aan met confituur, appelstroop of honing. Overdrijf niet, zoetigheden leveren alleen suikers en geen noodzakelijke voedingsstoffen. Eet ze zeker in combinatie met andere voedingsmiddelen (bv. eerst een boterham met kaas en dan een boterham met confituur). Beter nog is het zoet in zijn puurste vorm te gebruiken zoals aardbei, banaan of kiwi op de boterham.

Tips voor een geslaagd ontbijt

 1. Geef zelf het goede voorbeeld.
 2. Dek de tafel de avond voordien al.
 3. Geef je kind de tijd om wakker te worden.
 4. Start met de boterham en geef nadien de melk bij.
 5. Zorg voor voldoende variatie. Lukt een volledig ontbijt niet, dan vult een tussendoortje het ontbijt aan (bv. met een stuk fruit, een melkproduct of een sneetje brood).

Enkele ontbijtideeën

 • Bruin brood met wat vetstof + sneetje jonge kaas + schijfjes tomaat + kopje lichte kruidenthee + glas yoghurt
 • Volkorenbrood met wat vetstof + eitje + beker melk + sinaasappel
 • Kommetje muesli + stukjes aardbei of banaan + melk
 • Bruin brood met wat vetstof + verse plattekaas + schijfjes aardbei + kopje lichte kruidenthee
ontbijt