Veilig onderweg, tips voor een langere autorit

Plan je een lange autorit? Lees dan onze tips voor onderweg

Ga snel naar

  Tips voor in de auto

  1. Neem tijdens de autorit je kind nooit op schoot. Vervoer je kind altijd veilig in de auto: kies de juiste autostoel, maak hem correct vast in de auto en klik je kind voor iedere rit veilig vast. Lees meer over autostoelen
  2. Laat je kind nooit alleen in de wagen!
  3. Hou de temperatuur in de gaten. In de auto kan het warm worden, ook in de winter. Stel de airco niet te koud in, want dan krijg je een koude luchtstroom die de baby kan afkoelen. Stel de airco slechts een aantal graden minder in dan de buitentemperatuur.
  4. Doe de dikke jas van je kind uit, voor je je kind vastklikt in de autostoel. Een dikke jas zorgt namelijk voor te veel speling tussen de gordel en het lichaam, waardoor het hoofd en de nek van je kind veel te ver vooruit geslingerd worden als het mis gaat. Voor volwassenen geldt hetzelfde: doe je winterjas uit voor je in de auto stapt en je je vastklikt.
  5. Controleer iedere keer of er niet meer dan 1 cm speling zit tussen het lichaam en de riempjes als je je kind vastklikt in een autostoel.
  6. Is het erg koud? Leg dan een dekentje over je vastgeklikte kind. 
  7. Neem zeker een pauze om de 2 uur. Haal je kind even uit de wagen en ga samen wat bewegen. 
  8. Parkeer de auto bij voorkeur in de schaduw.
  9. Leg een (lichtgekleurde) handdoek over de autostoel tijdens het parkeren. Als je hem wegneemt voor je je kind in de autostoel plaatst, zal de bekleding frisser aanvoelen.
  10. Zonneschermen zijn een aanrader.
  11. Laat je kind voldoende drinken.
  12. Denk na over wat voor jouw gezin het beste moment is om te rijden. Als je kind goed slaapt in de auto, is het misschien handig om 's nachts te rijden. Zorg dan wel voor een chauffeur die goed uitgerust is! 
  13. Voorzie voldoende afleiding: spelletjes, benoem wat je allemaal ziet onderweg, zing mee met jullie favoriete liedjes ... 

  Bekijk ook de vakantiechecklist

  Tips bij wagenziekte

  • Is je kind gevoelig voor wagenziekte, laat hem of haar dan niet in boekjes kijken tijdens de rit. Dit lokt misselijkheid uit. Vertel zelf een verhaaltje, speel kinderliedjes of laat je kind naar buiten kijken.
  • Laat je kind niet te veel eten voor en tijdens de rit. Kies kleine, licht verteerbare maaltijden.
  • Neem voldoende handdoeken, een emmertje en propere kleding mee.
  • Helpen deze tips niet, bespreek dan het probleem met de behandelend arts.

  Bekijk ook binnen reizen met kinderen