Digitale balans

Aan schermen kan je kind veel plezier beleven. Zolang je maar waakt over een goed evenwicht tussen schermtijd en andere tijd. Tijd om te spelen, te slapen, te bewegen en de wereld op tal van andere manieren te ontdekken.

Ga snel naar

  Goed evenwicht

  Spelen op een beeldscherm of naar televisie kijken, is een leuk tijdverdrijf, maar dan wel náást alle andere leuke dingen die een peuter of kleuter kan doen. En niet te vaak of te lang. Langdurig en zonder pauzes van kortbij naar een beeldscherm kijken, versnelt de groei van het oog waardoor bijziendheid ontstaat. De WHO raadt schermtijd onder de 2 jaar af. Beschouw het als een extraatje, naast bewegen, buiten spelen, samen knutselen, een boek (voor)lezen … 

  Schermtijd is vooral stilzittijd. Net dat aspect moeten we zo goed en zo lang als we kunnen doorbreken. Bewegen is bijzonder belangrijk in de ontwikkeling van kinderen. Las daarom voldoende beweging in.

  Nele Wouters, Woordvoerder Opgroeien

  quote-mark

  Geef zelf het goede voorbeeld

  Jouw voorbeeldgedrag is iets om over na te denken. Hoe gaan de volwassenen in het gezin met beeldschermen om? Ligt een gsm, laptop, tablet altijd binnen handbereik?
  Kinderen leren veel door simpelweg naar anderen te kijken. Je houdt je eigen schermgebruik dus best een beetje in de gaten.

  Wist je dat?

  70% van alle ouders geeft niet altijd het goede voorbeeld.

  Zorg voor duidelijkheid

  Jonge kinderen hebben nood hebben aan structuur en routine. Ook voor schermen is dat het geval, dus durf gerust duidelijke afspraken te maken. 

  Als ouder heb je in die begrenzing een belangrijke rol. Een peuter kan soms al flink bedelen om op de computer of tablet te mogen. Vertel je kind duidelijk hoe lang het  achter de computer mag en welke sites of apps het wel en niet mag aanklikken. Nog belangrijker dan de exacte beeldschermtijd is het feit dát er afspraken worden gemaakt over de maximale tijd. Zo leer je je kind dat het (met jou) zelf de baas is over zijn mediagebruik en leg je de basis voor een gezonde mediarelatie. De impact van beeldschermen en het gebruik ervan zal immers met de leeftijd blijven toenemen.

  Overleg met je partner wat voor jullie kan en niet kan en maak daarna duidelijke afspraken met je kind. Duidelijke basisregels zijn van jongs af aan al belangrijk, je voorkomt hierdoor heel wat discussies als je kind ouder is. Bovendien zorgen de afspraken ervoor dat je als volwassene ook ‘mee’ blijft bij de snelle ontwikkeling van de mogelijkheden van digitale media.

  Stem dit ook zeker af met anderen (je partner, je ex, de grootouders …), en check hoe het eraan toegaat op school of in de opvang. Zijn er toch andere regels op andere plaatsen? Geen ramp! Maak duidelijk aan je kind dat dit perfect kan.

  Er zijn geen vaste regels voor hoe vaak en hoe lang een kind op een beeldscherm mag spelen. Er is immers ook nog niet veel onderzoek rond gebeurd. Experten kiezen in zo’n situatie vaak voor voorzichtigheid en raden aan om schermgebruik te beperken voor de leeftijd van 2 jaar. Om als opvoeder toch ook wat houvast te hebben bij het gebruik van smartphones en tablets, kun je uitgaan van de richtlijn: kinderen tot 2 jaar surfen of spelen een paar keer per week kort onder begeleiding op een tablet, computer of smartphone. Beperk tablets en smartphones tot 5 à 10 minuten per keer, tot maximaal 30 minuten per dag.

  Wist je dat?

  Langdurig en zonder pauzes van kortbij naar een beeldscherm kijken, veroorzaakt bijziendheid. Hou rekening met enkele belangrijke tips om bijziendheid te voorkomen

  Bekijk ook binnen spelen en bewegen