Schermtijd

Onder schermtijd valt alles wat via een beeldscherm gaat, dus computeren, spelen op de tablet of smartphone en tv-kijken.

Ga snel naar

    Beeldschermen zijn niet meer weg te denken uit onze maatschappij

    Of jonge kinderen met beeldschermen moeten opgroeien, daarover zijn de meningen van experten verdeeld. De ene deskundige spreekt van ‘digitale dementie’ als kleintjes alleen maar tweedimensionaal spelen op een computer. De andere vindt juist dat kinderen in een gedigitaliseerde samenleving al op jonge leeftijd vertrouwd moeten worden gemaakt met een beeldscherm. De waarheid ligt waarschijnlijk ergens in het midden. Je kan daarin als ouder je eigen keuzes maken.

    Wat met schermtijd voor de allerkleinsten?

    Een baby beseft nog helemaal niet wat hij of zij allemaal op het beeldscherm ziet. Het kijkgedrag is nog niet gericht en hij kan de dingen nog niet goed volgen. Baby’s vinden contrasten tussen kleuren, bv. rood en groen, leuk. Ook muziek en geluiden trekken hun aandacht.

    Wist je dat?

    Is je kind jonger dan 2 jaar? Zorg voor een goede balans en beperk de schermtijd tot een paar momenten per week.

    Langdurig en zonder pauzes van kortbij naar een beeldscherm kijken, versnelt de groei van het oog waardoor bijziendheid ontstaat. De WHO raadt schermtijd onder de 2 jaar af

    De tablet als ideale babysit?

    Je krijgt vandaag als jonge ouder nogal wat naar je hoofd geslingerd. Zo zou je van je kinderen ‘digitale verslaafden’ maken als je hen een tablet geeft. Wat is daar van aan?

    De tablet als ideale babysit?

    Vanaf 1 jaar

    Vanaf de leeftijd van 1 jaar vindt een kind het leuk om te kijken naar peuterprogramma’s of peutersites. Een trein die het uit een boekje leerde kennen, maakt nu geluiden en raast voorbij. Dit maakt de trein leuker! Heel wat dingen kunnen kleine kinderen nog niet begrijpen. Ze maken ook geen onderscheid tussen fictie en realiteit. Het zijn de kleuren, lichtgebruik en klanken die een beeldscherm zo aantrekkelijk maken.

    Baby’s en jonge peuters kunnen zich nog niet lang concentreren en kunnen door te lang naar televisie of naar het computerscherm te kijken, erg onrustig worden. De programma’s voor baby’s en peuters duren daarom niet lang en zijn niet noodzakelijk voor een goede ontwikkeling. Je doet de televisie of de computer best uit zodra het programma of het spel afgelopen is.

    Als je een tablet in huis hebt of een smartphone, kan je als ouder merken dat deze beeldschermen een grote aantrekkingskracht hebben op je kind. Je kind ziet dat volwassenen het gebruiken en wil het ook uitproberen. De vingerbesturing (‘swipen’) van tablets en smartphones is voor kinderen logisch en snel te leren, zelfs voor een 1-jarige. De touchscreens houden de aandacht van je peuter ook langer vast en lopen minder gemakkelijk vast dan een computer. Er bestaan ook al veel aantrekkelijk apps voor (hele) jonge kinderen.

    (Inter)actiever vanaf 2 jaar

    Interactie

    Rond de leeftijd van 2 jaar wordt een peuter (inter)actiever met media. Zo ontdekt hij het verhaal in het programma en raakt vertrouwd met de hoofdfiguren en krijgt ook het ‘swipen’ nog beter onder de knie. Hoe ouder een kind wordt, hoe bewuster zijn aandacht naar deze programma’s en spelletjes gaat.

    broer en zus kijken samen naar scherm in de zetel

    Aantrekkingskracht

    Ook op deze leeftijd oefenen beeldschermen hun aantrekkingskracht uit. Ze voldoen blijkbaar aan een bepaalde behoefte bij kinderen en sluiten vaak goed aan bij de ontwikkelingsfase van 2-4 jarigen: veel bewegende beelden, geluiden, liedjes en mooie kleuren. Bovendien krijgt een kind onmiddellijke feedback bij het spelen op apps en het ‘juist’ uitvoeren van handelingen. Dat geeft zelfvertrouwen.

    papa kijkt met baby op schoot naar smartphone in de zetel

    Informeer je over de kinderapps

    Programmamakers en ontwikkelaars ontwikkelen programma’s of spelletjes op maat van peuters en kleuters. Het aanbod aan kinderapps is enorm. Informeer je als ouder goed over de apps die je wil installeren en begeleidt je kind. Peuters hebben nog hulp nodig bij het omgaan met die beeldschermen. Het is belangrijk dat jij bepaalt wat ze zien en doen om het voor hen veilig te houden, in dialoog met je kind.

    Wist je dat?

    Bij sommige apps kan je ook een tijdslimiet kan instellen. Zo kan je kind op eigen houtje de app verkennen en vermijd je dat je de tijd uit het oog verliest.

    Televisie

    Naast de nieuwere media, blijft ook de televisie een vaste waarde. Op deze leeftijd vinden kinderen het leuk om meerdere keren naar dezelfde aflevering te kijken. Ze weten al wat er zal komen, kunnen zich zo beter inleven in het verhaal en beter op vragen antwoorden. Door herhaling onthouden kinderen ook beter nieuwe dingen.

    Een kleuter speelt vliegtuigje in een veld

    Fantasie of realiteit?

    Tot de leeftijd van 3 à 4 jaar kunnen kinderen nog geen onderscheid maken tussen fantasie en de echte leefwereld. Voor hen is alles wat ze op het scherm zien levensecht. Kies daarom een film of een programma uit dat het kind emotioneel aankan. Een ‘onschuldig lijkende’ film kan voor een kind overweldigend en beangstigend zijn: kleine hondjes worden van hun ouders weggehaald, levensechte boeven en heksen kunnen een kind angst aanjagen, ... Het bekijken van een film kan, maar doe het dus samen met je kind zodat je uitleg kan geven en geruststellen waar nodig.

    Bekijk ook binnen spelen en bewegen