Gezonde voeding en voedselveiligheid

Gezond eten leer je van jongs af aan. In de opvang krijgen kinderen gezond eten en drinken, dat hygiënisch wordt bereid.

Ga snel naar

  Borstvoeding

  Borstvoeding heeft veel voordelen voor mama, kind en de opvang. Daarom raden we aan om 6 maanden uitsluitend borstvoeding te geven. Daarna is borstvoeding positief als bijvoeding, tot 2 jaar of zolang mama en kind dit willen. Als opvang kan je heel wat doen om ouders hierbij te ondersteunen.

  Flesvoeding

  Aangepaste flesvoeding bevat alle nodige voedingsstoffen voor de normale groei en ontwikkeling van een baby. Een correcte bereidingswijze is van groot belang

  Vaste voeding

  Ten laatste op 6 maanden starten we naast borstvoeding of melkvoeding met vaste voeding. Veel ouders starten tussen 4 en 6 maanden met groente- en fruitpapjes.
  Vanaf 18 maanden kan een peuter geleidelijk aan mee-eten met volwassenen.

  Brochures

  Bekijk onze brochures over voeding:

  • Lees de brochures online
  • Download de pdf
  • Bestel ze gratis

  Voedselveiligheid gezinsopvang

  Voor gezinsopvang volstaat het om eenvoudige hygiëneregels toe te passen. Om je werkwijze te checken of verbeteren kan je de checklist hygiëne voor gezinsopvang gebruiken.

  Brochures

  Bekijk onze brochures over kinderopvang:

  • Lees de brochure online
  • Download de pdf

  Voedselveiligheid groepsopvang

  Groepsopvang moet voldoen aan de wettelijke verplichtingen van het FAVV (Federaal Agentschap voor Veiligheid van de Voedselketen). Je vindt ze terug in de autocontrolegids hieronder. Deze gids helpt je om een goed voedselveiligheidsbeleid op te stellen.