Vorming en infosessies

Hier vind je meer informatie over infosessies en opleidingen rond kinderopvang

Ga snel naar

  Infosessie 'Starten met kinderopvang voor baby's en peuters'

  Wil je organisator van kinderopvang voor baby's en peuters worden? De gratis infosessie van Opgroeien en Mentes is een aanrader. Je krijgt er informatie over het uitbaten van een kinderopvang. Goed voorbereid starten biedt meer garantie op succes!

  Als voorbereiding op de infosessie neem je stap 1 ('Op verkenning') uit de brochure 'Starten met kinderopvang' door en bekijk je deze infofilmpjes. Dit vormt de basis om te kunnen volgen tijdens onze online afspraak. Tijdens de online sessie wordt niet meer alle inhoud herhaald, maar wordt vooral ingegaan op de vragen van de deelnemers. 

  Inschrijven kan tot 7 dagen voordien. Je krijgt enkele dagen vooraf van Mentes een link naar het webinar. Kijk voor alle zekerheid ook je SPAM folder na. 

  Dit zijn de geplande infosessies:

  • Donderdag 9 november 2023, van 19u tot 22u - inschrijven 

  Je kan intussen met je vragen en voor ondersteuning terecht bij Mentes

  Via de nieuwsbrief kinderopvang blijf je op de hoogte van nieuwe sessies. Schrijf je in op deze nieuwsbrief

  Levensreddend handelen kinderopvang

  Verantwoordelijken en kinderbegeleiders moeten een attest van kennis van levensreddend handelen bij kinderen hebben. Dit document wordt minstens om de drie jaar hernieuwd.

  Voor opleidingsinstanties: hoe kom je op deze lijst? 

  Attest organisatorisch en financieel beheer

  Elke nieuwe organisator die een vergunning aanvraagt voor meer dan 18 plaatsen, heeft in zijn organisatie een persoon nodig die een attest organisatorisch beheer heeft

  • Dit attest moet je behalen voor je de vergunning kan aanvragen. Je kan dit door een korte opleiding te volgen bij Syntra. 
  • De cursus geeft inzicht in het ondernemen in de kinderopvang (subsidies, ondernemingsplan, basisprincipes boekhouden, statuut van zelfstandige,..). Het attest organisator beheer is niet hetzelfde als het attest bedrijfsbeheer.
  • Omdat deze opleiding bijdraagt tot je slaagkansen als sociaal ondernemer in de kinderopvang, is ze ook een aanrader voor organisatoren waarvoor de opleiding niet verplicht is. 
  • Praktisch:
   • Er is elk voor- en najaar een basisaanbod (één opleiding in een centrale campus). Dit aanbod kan worden uitgebreid naargelang er meer inschrijvingen zijn. 
   • Syntra past een minimum van 12 deelnemers per sessie toe. Het is dus mogelijk dat je wordt doorverwezen naar een campus verder van je woonplaats.
   • De opleiding bestaat uit 11 wekelijkse sessies van telkens 4 uur en kost 250 euro. Wie al een ondernemingsnummer heeft, kan het inschrijvingsgeld recupereren via de KMO portefeuille.
  • Wie een gelijkwaardig diploma heeft, moet deze opleiding niet volgen. Meer info over het attest en een lijst met vrijgestelde diploma's vind je in de brochure 'Kwalificaties en attesten'.

  Ondersteunend materiaal voor leerkrachten

  FAVV

  De Voorlichtingscel van het FAVV geeft gratis vorming aan de groepsopvang over de voedselveiligheid in de kinderopvang.

  Specifieke zorgbehoefte

  Deze organisaties hebben een aanbod op het vlak van kinderen met een specifieke zorgbehoefte:

  Syntra

  Syntra geeft verschillende opleidingen voor de kinderopvang: verantwoordelijke kinderopvang, attest organisatorisch beheer, levensreddend handelen 0 tot 12-jarigen en opleidingen op maat.

  Centra voor Volwassenenonderwijs

  Vanaf nu kan je in de Centra voor Volwassenenonderwijs een bewijs van beroepskwalificatie ‘kinderbegeleider baby’s en peuters’ behalen. De vroegere benaming ‘Attest kinderbegeleider baby’s en peuters CVO met 18 modules’ wordt niet meer gebruikt. Wie dit attest tot en met 31 augustus 2022 behaalt, is wel in orde voor de kwalificaties.