"Ik heb moeten leren hoe ik mijn hoofd vrij kan maken"

Kapitein Winokio is het gezicht van de campagne over de impact van opvoedstress op ouders met jonge kinderen.

"Als Kapitein Winikio is mijn doelpubliek jonge kinderen, maar ik wil ook dat ouders er wat aan hebben. Muziek kan helpen om verbinding te maken. Ik geef in mijn liedjes taal aan heel wat emoties, plezier maar evengoed zing ik over dik zijn, bang zijn, over verdriet en de dood. Ik vind het belangrijk om te zingen over dingen waarover het vaak moeilijk praten is. Ik denk dat samen zijn, samen praten of als dat niet lukt, samen luisteren naar muziek, kan helpen eenzaamheid te doorbreken. Het is zoals prof. Dirk De Wachter al zo vaak gezegd heeft: Alleen blijven met je gevoelens, gedachten en angsten … dat is erg eenzaam. En eenzaamheid dat maakt ziek.”

Ik denk dat samen zijn, samen praten of als dat niet lukt, samen luisteren naar muziek, kan helpen eenzaamheid te doorbreken.

Kapitein Winokio

quote-mark

“Toen ik het voorstel kreeg om een lied te maken dat de aandacht richt op het belangrijke thema opvoedstress, vond ik dat meteen een heel fijne vraag. Toen ik dan begon na te denken over de tekst, werd ik nog meer enthousiast. Met mijn 4-4-4 lied wil ik mijn respect tonen aan ouders. Zij brengen immers een mens groot. Ik wil met het lied ook erkenning geven aan de stress die daarmee gepaard gaat. Het lied is een afwisseling tussen strofes die een salvo zijn van woorden als symbool voor de hectiek die ons soms de adem beneemt. Het refrein is traag en verwoordt dat moment van even op adem komen.”

Link naar video: Doe de 4 4 4
Doe de 4 4 4

"Een nieuwe baby, een pittige peuter, een zieke kleuter, een boze tiener, … het heeft een enorme impact op een gezin. Ouders hebben heel veel dingen te doen en draaiend te houden. Er ligt enorm veel druk op hun schouders. Je moet werken, je moet gezond eten aan je kroost voorschotelen, je moet sporten, je moet zorgen dat je kinderen mee blijven op school, dat ze hobby’s hebben. Ze groeien als kool, maar die kleren en schoenen groeien niet mee, je moet goed op je centen letten en zorgen dat alle rekeningen betaald geraken, je moet poetsen en kleren wassen, … moet moet moet ... En door sociale media lijkt het dat iedereen alle tijd en energie heeft om perfect te zijn."

"We hebben allemaal wel eens een stressvolle dag of stressy periode. En soms zijn we onze eigen blinde vlek. We denken wel dat we het allemaal de baas blijven. Ik heb mezelf een manier aangeleerd om me bewust te worden van mijn stresslevel. De regel van 10. Hoe vaak heb ik de voorbije 10 dagen slecht geslapen? Hoe vaak maakte ik me druk, vloekte ik in het verkeer? Hoe vaak heb ik op een dag gezucht van vermoeidheid, frustratie. Hoe vaak zeg ik ‘neen’ of ‘nu niet’, hoe vaak was ik kortaf tegen mensen die het dichtst bij me staan… En als ik merk dat het meer is dan die uitzonderlijke keer, als ik merk dat het vaak gebeurt, probeer ik energie te tanken."

Ik heb mezelf een manier aangeleerd om me bewust te worden van mijn stresslevel

Kapitein Winokio

quote-mark

"Voor mij helpt goeie muziek. Ik probeer ook oog te hebben voor een ander. Te zien wie het moeilijk heeft. Een knipoog, een vriendelijk woord … Als je zelf genoeg energie hebt, dan is het een kleintje om die vermoeide papa met in de ene arm een maxi-cosi en aan het andere been een peuter voor te laten bij de bakker. Elk mens die wat energie over heeft, kan een klein gelukje zijn voor een ander.

"Ik zat ooit zelf ook in een negatieve en vicieuze cirkel. En dan bereikte ik een breekpunt en brak de veer. Ik heb moeten leren hoe ik mijn hoofd vrij kon maken. Voor mij waren de ingrediënten om uit die neerwaartse spiraal te geraken buitenlucht, gaan wandelen, meer bewegen, gezonder eten en zeker ook heel veel gesprekken. Ik heb een inventaris gemaakt van wat me energie geeft en ben die liefde van mijn vrouw, die goeie muziek en fotografie nog meer gaan koesteren."

Elk mens die wat energie over heeft, kan een klein gelukje zijn voor een ander

Kapitein Winokio

quote-mark

"Het heeft tijd gekost om er bovenop te komen. Het heeft ervoor gezorgd dat ik sindsdien veel bewuster mijn grenzen in het vizier houd. Ik prijs me gelukkig dat ik de luxe heb om dat te kunnen doen. Ik heb het geluk dat ik een fijne job heb die me energie geeft."

"Ook beter ademen, heeft me geholpen. Ik nodig íedereen uit om te luisteren naar de eigen ademhaling en waar het kan te vertragen en verdiepen … die zuurstof gaat rechtstreeks naar je hersenen en naar je hart. Ik wens dat iedereen, kinderen en ouders, grootouders, leerkrachten, werknemers in stress, … die 4-4-4 een kans geeft en ondersteuning vindt bij alle tips op www.opvoedstress.be."