Opvoeden, een koud kunstje?

Opvoeding is een hot topic. In de media, in de boekenwinkel, bij Kind en Gezin en zeker bij ouders. Al tijdens de zwangerschap dromen koppels over hun kindje, praten ze over de opvoeding die ze willen geven, welke waarden ze belangrijk vinden om mee te geven. En dan is plots die schattige baby daar en blijkt opvoeden anders dan gedacht. Herkenbaar? Met deze tips ondersteunen we je in je zoektocht!

Je baby heeft liefde en aandacht nodig.

quote-mark

Anse, verpleegkundige bij Kind en Gezin: "Ik zie elke dag ouders die zich inzetten en zoeken naar hoe ze best met hun kind omgaan. Ik luister naar hun ervaringen en verhalen. Als ouders vragen hebben, help ik ze graag op weg. Want je moet als ouder zelf uitzoeken wat jou het beste ligt, wat past bij je kindje en wat je belangrijk vindt."

"Elke ontwikkelingsfase brengt veranderingen met zich mee. Daardoor ontstaat soms spanning die best pittig kan zijn. Als een ouder af en toe ook eens door de ogen van zijn of haar kind kijkt, ziet hij wat zijn of haar kind nodig heeft. Zo kan je daarop inspelen. Sommige dingen lijken heel logisch en klinken heel makkelijk. De praktijk zal uitwijzen dat vallen en weer opstaan hoort bij opvoeden. Daar kan je alleen maar uit leren."

Structuur en regelmaat zijn toverwoorden

"Kinderen houden van voorspelbaarheid: bij hongersignalen krijgen ze te eten, bij signalen van vermoeidheid worden ze in bed gelegd, de laatste borst-of flesvoeding op de kamer en daarna bedje in. Deze ritueeltjes zijn zo belangrijk! Kinderen houden ervan als die vertrouwde structuur ook in andere omgevingen of door andere mensen (familie, babysit ...) wordt doorgetrokken.”

Kinderen houden van voorspelbaarheid.

quote-mark

Baby’s lijken dan wel op elkaar, maar zijn toch ook weer anders

“Ouders met meerdere kinderen zullen het bevestigen: geen kind is hetzelfde. Wat bij broer perfect werkt, kan bij zus helemaal niet werken. Pas de opvoeding toe die bij jouw kind past, ongeacht wat anderen denken. Ook vergelijken met leeftijdsgenootjes is geen goed idee! Elk kind is uniek en jij kent je kind het best en weet wat het beste past. En als je dat weet, stel dan ook je verwachtingen bij.”

Alles is liefde

“Je baby heeft liefde en aandacht nodig. Tijdens verzorgingsmomenten, tijdens het spelen, door te koesteren... voelen kinderen hoe hun ouders betrokken zijn en er voor hen zijn. Je kindje vindt het heerlijk als je inspeelt op zijn of haar signalen: zijn lof haar ach, trappelende beentjes, uitgestrekte armpjes, gebrabbel... Zo bouw je een hechte band op. Je kind leert dat hij of zij bij jou terechtkan. Jij zal er altijd zijn en bent zijn of haar rustpunt dat hem of haar vertrouwen geeft. En dat is pure liefde!”

Wauw, dat doe je goed

"Belonen met een knuffel, een compliment of een bravo stimuleert een kind in zijn of haar drang naar ontwikkeling. Complimenten geven ook zelfvertrouwen. Als verpleegkundige zorg ik graag voor de complimentjes voor de ouders!”

Vergeet jezelf niet

"Ik ben moe, maar tijd nemen om zelf leuks te doen of te rusten. 'No way!' Heel wat ouders cijferen zichzelf weg. Maar je kindje even uit handen geven, 1 nachtje doorslapen of een paar uurtjes voor jezelf kunnen zo'n deugd doen. Schaam je niet om hulp te vragen. Voel je zeker niet schuldig, maar geniet!”

"Mijn stijl of jouw stijl”

"Elke ouder heeft zijn of haar eigen opvoedingsgeschiedenis en kan ook andere accenten hebben in zijn of haar waarden en normen. Daarover praten helpt ouders om een gezamenlijke aanpak te vinden. Die kan best verschillend, maar toch aanvullend zijn. Kind en Gezin kan een plek zijn om het als koppel over opvoeding en ouderschap te hebben."

Consequent zijn en grenzen stellen is moeilijk, maar werkt

"Kinderen, ja zelfs jongere kinderen, zijn in deze fase erg nieuwsgierig. Als ze beginnen kruipen of lopen, worden de telefoon, televisie, kasten... heel interessant. Je kan als ouder je kind helpen om te leren wat mag en niet mag. En ja, consequent zijn is niet elke dag simpel, maar heeft wel degelijk effect en verduidelijkt de grenzen die jij wil stellen. Dat voorkomt later vaak heel wat problemen. Even volhouden dus!”

Opvoeden doe je echt samen.

quote-mark

Kan ik je helpen? Help!

"Het valt me op dat er nog steeds een taboe rust op hulp vragen. Ouders voelen dat aan als falen. Helemaal niet nodig, integendeel. Hulp vragen is goed, kan zorgen voor een oplossing. Zelfs een kleine tip kan je terug op de goede weg zetten. Er zijn veel mensen die willen helpen, ook mijn collega's en ik. Opvoeden doe je echt samen.