"Door te proberen en te oefenen ontwikkelt je kindje zijn motoriek en jij je vaardigheden als ouder"

Maarten is papa van Senne (8) en Elies (4) en getrouwd met Maaike. Hij studeerde af als huisarts en arts Jeugdgezondheidszorg. 5 jaar geleden startte hij als consultatiebureau-arts (CB-arts) in Roeselare, Wevelgem en Kortrijk. Daarnaast geeft hij zijn kennis door als docent aan de studenten verpleeg- en vroedkunde in hogeschool VIVES (Kortrijk).

Het eerste levensjaar van een kind is er 1 vol mijlpalen.

Maarten

quote-mark

“Het eerste levensjaar van een kind is er 1 vol mijlpalen. Als CB-arts zie ik ze echt evolueren telkens als ze op consultatie komen bij Kind en Gezin. Het doet deugd om te zien hoe de kinderen letterlijk en figuurlijk stappen zetten. Maar ook ouders groeien in hun rol als mama en papa en vinden steeds meer vertrouwen in hun eigen kunnen."

"Dat heb ik zelf ook moeten leren, ook al ben ik arts. Bij je eigen kind ben je emotioneel meer betrokken en speelt medische kennis niet altijd in je voordeel. Dankzij mijn vaderschap voel ik me een betere CB-arts. Zo heb ik bijvoorbeeld geleerd om doorgaans ‘onschuldige’ vaststellingen, zoals hartgeruis, toch zacht en voorzichtig mee te delen aan ouders. Dat nieuws kan stevig binnenkomen als het over je kindje gaat."

Wees niet te streng voor jezelf: je bent goed bezig!

Maarten

quote-mark

"Prikjes zijn de traditionele, vervelende momenten voor iedereen: kindjes huilen en ouders zijn bezorgd. Toch is vaccineren heel belangrijk: het draagt preventief bij aan de gezondheid van je kind. De meerwaarde van vaccins is wetenschappelijk bewezen."

"Een kind leert door zelf voortdurend op zoek te gaan naar leerkansen. Samen met je kinderen ga je op pad: door te proberen en te oefenen ontwikkelen zij hun motoriek en jij je vaardigheden als ouder. Ook in hun communicatie zien we dat: baby’s maken oogcontact, volgen beweging, maken daarna geluidjes tot ze in staat zijn om te brabbelen en hun eerste woordjes te zeggen. Dat een kind zo z’n eigen weg baant, is fenomenaal. Jouw evolutie als ouder is minstens even bewonderenswaardig. Dus wees niet te streng voor jezelf: je bent goed bezig!"

Brochures en magazines

Dit artikel verscheen in het magazine Kruiper.

In onze magazines staan heel wat tips over de ontwikkeling van je kind: 

  • Lees het online inkijkexemplaar
  • Download de pdf
  • Bestel de gratis printversie