Hoe zit dat in mijn opvang?

Van de voordeur tot de autodeur, van de autodeur tot de ingang van de kinderopvang: voor veel kleine kinderen zijn dat de enige momenten van de weekdag om de buitenwereld te ontdekken. Laat staan dat ze overdag buiten spelen. Zo worden deze breng- en haalbaby’s echte binnenbaby’s. Hoe komt dat toch?

Ga snel naar

  Bedenkingen?

  Ouders zijn vaak bang om met een baby of peuter naar buiten te gaan. Bang dat hun kindje ziek of vuil wordt of dat het nog te gevaarlijk is, zeker als ze nog klein zijn. Ook in de kinderopvang is naar buiten gaan met baby’s en peuters niet altijd evident.

  Alle dagen vuile kleren, bang om ziek te worden, het is te koud, te warm, te nat … Niet eenvoudig voor een opvang om tegen al die bedenkingen van ouders in te gaan en toch met kinderen naar buiten te gaan.

  Tip voor ouders

  Stuur je kindje niet naar de opvang met zijn mooiste kleren. Kies voor een makkelijke ‘mag-vuil-worden-outfit’.

  Een baby buiten?

  Buiten kunnen kinderen zich helemaal laten gaan: Rennen, springen, roepen, zingen, dansen, kruipen, rollen, fietsen, … En de baby’s dan? Die spelen toch niet op die manier?
  Klopt, kansen krijgen om de buitenwereld te ontdekken, is ook voor baby’s van groot belang. Met al hun zintuigen ontdekken ze eigenschappen van materialen (water en zand, het gevoel van gras …). 

  Ze komen in contact met de natuur (planten en dieren, smelten van sneeuw, de zon en maan, de seizoenen …). Baby’s de kans geven om de buitenwereld te verkennen is verrijkend. 

  Buiten slapen

  Dus ook buiten slapen dan? In een buitenspeelbeleid kan buiten slapen een plek krijgen. Baby’s slapen best in nabijheid. Dus als de kinderen in jouw kinderopvang heel vaak buiten spelen, dan kan het zijn dat er ook een paar rustplekken buiten voorzien zijn. Een kinderopvang die daarvoor kiest, zorgt ervoor dat het buiten slapen veilig en gezond gebeurt en altijd in overleg met de ouders.

  Of je kind nu binnen of buiten slaapt in de kinderopvang, de tips voor veilig slapen worden gevolgd.