Hoe zit dat in mijn opvang?

Van de voordeur tot de autodeur, van de autodeur tot de ingang van de kinderopvang. Is dat voor jouw baby of peuter de enige kans om buiten te zijn? Hopelijk niet. In de kinderopvang is buiten spelen de manier bij uitstek om de buitenwereld te ontdekken.

Ga snel naar

  illustratie Kind en Gezin Buitenbaby kruipt achter een schildpad

  Speelt jouw kind ook buiten in de opvang?

  Elke dag een half uurtje buitenspeeltijd, een wekelijkse buitenspeeldag of gewoon alle dagen zoveel mogelijk naar buiten in de opvang. Buiten spelen zou in elke kinderopvang een vast onderdeel moeten zijn van de dagelijkse werking

  Niet altijd even eenvoudig natuurlijk, met een groep baby’s en peuters: warm inpakken in de winter, regenkledij in de herfst en de lente, zonnecrème en hoedjes in de zomer. Het is vaak al een activiteit op zich. En waarom niet eigenlijk? Het zijn in de kinderopvang vaak plezante leermomentjes waar de peuters echt naar uitkijken.  

  Vraag aan jouw kinderopvang hoe zij het buitenspelen aanpakken. Misschien kan je wel een handje helpen door te klein geworden buitenspullen zoals regenlaarsjes of regenkledij aan de kinderopvang te schenken. 

  Tip voor ouders

  Stuur je kindje niet naar de opvang met zijn mooiste kleren. Kies voor een makkelijke ‘mag-vuil-worden-outfit’.

  Een baby buiten?

  Buiten kunnen kinderen zich helemaal laten gaan: Rennen, springen, roepen, zingen, dansen, kruipen, rollen, fietsen, … En de baby’s dan? Die spelen toch niet op die manier?
  Klopt, kansen krijgen om de buitenwereld te ontdekken, is ook voor baby’s van groot belang. Met al hun zintuigen ontdekken ze eigenschappen van materialen (water en zand, het gevoel van gras …). 

  Ze komen in contact met de natuur (planten en dieren, smelten van sneeuw, de zon en maan, de seizoenen …). Baby’s de kans geven om de buitenwereld te verkennen is verrijkend. 

  Buiten slapen

  Dus ook buiten slapen dan? In een buitenspeelbeleid kan buiten slapen een plek krijgen. Baby’s slapen best in nabijheid. Dus als de kinderen in jouw kinderopvang heel vaak buiten spelen, dan kan het zijn dat er ook een paar rustplekken buiten voorzien zijn. Een kinderopvang die daarvoor kiest, zorgt ervoor dat het buiten slapen veilig en gezond gebeurt en altijd in overleg met de ouders.

  Of je kind nu binnen of buiten slaapt in de kinderopvang, de tips voor veilig slapen worden gevolgd.