Is dat wel gezond?

Buiten spelen is goed voor de gezondheid! Toch houdt de schrik om ziek te worden ons soms binnen. Is die schrik nodig? Lees de 5 argumenten en je hebt geen excuus meer om niet naar buiten te gaan!

Ga snel naar

    Kinderen worden ziek van kou of regen

    Je wordt niet ziek van de regen of de kou, maar wel van ziektekiemen. Als het buiten koud is, sluiten we ramen en deuren zodat het binnen aangenaam warm blijft. Dat vinden ziektekiemen super! Ze kunnen er rustig gedijen en vermenigvuldigen. Je kan dus beter buiten zijn, waar ziektekiemen minder goed overleven. Ondertussen kan je de binnenruimte grondig verluchten zodat je de ziektekiemen naar buiten jaagt.

    Gras en zand in de mond, dat is toch ongezond?

    Natuurlijk is gras niet lekker en zand al helemaal niet. Maar baby’s proeven letterlijk van alles. Dus als je met je baby naar buiten gaat, zal er wel eens een handje vol zand het mondje in gaan.
    Dat is gewoon deel van de ontwikkeling: Baby's ontdekken de wereld en leren met alle zintuigen, ze voelen, ze proeven ... 
    Worden ze daar ziek van? Wellicht niet! Ze ondervinden en maken snel duidelijk dat zand helemaal niet lekker is.
    Mondje spoelen en verder spelen! En voor we aan tafel gaan, wassen we natuurlijk de handjes.

    Kinderen moeten altijd warm gekleed zijn als ze naar buiten gaan

    Je wordt niet ziek door de kou, wel door ziektekiemen. Als het erg koud is, gebruikt je lichaam extra energie om op te warmen, waardoor er minder energie rest om te vechten tegen virussen. Dus het is wel slim om je kledij aan te passen aan de temperatuur buiten. Kou lijden is bovendien helemaal niet aangenaam. Als je baby het te koud heeft, voelt hij zich niet comfortabel en dat zal hij laten merken.

    Buitenlucht is altijd gezonder dan binnenlucht

    Veel elementen bepalen de kwaliteit van de lucht zowel binnen als buiten, waardoor de luchtkwaliteit altijd zal schommelen. 

    • Binnenlucht hou je gezond door voortdurend te ventileren en regelmatig te verluchten. Als je dit te weinig doet, stapelen schadelijks stoffen en vocht zich op. 
    • De buitenlucht wordt beïnvloed door de ligging (bv. vlak naast een drukke weg) en door de weersomstandigheden. Jonge kinderen zijn extra gevoelig en blijven bij deze weersomstandigheden best binnen. Als leidraad kan je onthouden dat het gezondheidsvoordeel van beweging en buiten spelen groter is dan de negatieve effecten van een slechte(re) luchtkwaliteit.

    Buiten spelen is goed voor de ogen

    Bijziendheid is gedeeltelijk genetisch bepaald. Maar ook omgevingsfactoren spelen een rol. Vaak binnen zijn en veel tijd achter een scherm doorbrengen, zijn omgevingsfactoren die de kans op bijziendheid verhogen. Dus buiten zijn en buiten spelen is goed voor de ogen. Het zorgt ervoor dat je ogen op verschillende afstanden moeten scherpstellen en dat je ogen meer licht opvangen. Lees meer over bijziendheid voorkomen.

    Buitenspeelheld Laura Janssens
    Buiten spelen waar is dat goed voor?

    De poster van Kind en Samenleving brengt dat in beeld! Tien argumenten over de waarde van (buiten) spelen werden heerlijk in beeld gebracht door illustrator Laura Janssen als ‘De 10 uitdagingen van de buitenspeelheld. In de tekst bij de poster lees je meer uitgebreid waarom buitenspelen voor kinderen van onschatbare waarde is. Voor later, maar vooral voor nu. Buiten spelen is een avontuur met kans op kleine heldendaden.