Waarom spelen kinderen beter buiten?

Buiten spelen, dat is volop ontdekken en verwonderd raken. Dat is, nog meer dan binnen, je amuseren, met al je zintuigen. Of het nu een baby is die blij wordt van de frisse bries in zijn gezicht of een peuter die ontdekt dat gras niet zo lekker is, buiten spelen is leuk. Natuurlijk is het ook gezond en goed voor de ontwikkeling. Wie buiten speelt, beweegt meer en wordt minder vaak ziek. Er zijn heel wat redenen waarom kinderen beter buitenspelen:

Ga snel naar

  Buiten spelen zou de gewoonste zaak van de wereld moeten zijn. Toch is het dat vandaag niet, zeker niet op straat. Steeds meer ouders kiezen om buiten te spelen in een ‘veilige omgeving’, zoals de eigen tuin. Dat is een prima plek, maar er zijn nog zoveel meer plekken waar het kan, ook de straat. Een kind op straat vraagt meer begeleiding en aandacht dan thuis in de zandbak, maar laat ons van straten, pleinen en parken geen verboden gebied maken. Want wie op straat speelt, ontdekt zijn buurt en raakt vertrouwd met de omgeving.

  voordelen buiten spelen

  Ze gaan meer bewegen

  Bewegen bevordert een gezonde en evenwichtige groei, met minder kans op overgewicht.

  Ze ontwikkelen hun motoriek

  Buiten is er meer: een grassprietje, zandkorrels, bladeren... Dus ook meer kansen om je motoriek te testen en je grenzen te verleggen.

  Ze leren creatief zijn

  Nieuwe dingen, nieuwe uitdagingen: buiten spelen vraagt altijd om nieuwe oplossingen. Natuurlijk materiaal stimuleert de fantasie. Een stok wordt al snel een boot, een blad een zeil.

  Ze leren nieuwe vriendjes kennen

  Want ja, buiten zijn er zoveel meer kindjes dan thuis en in de opvang.

  Ze leren sociaal zijn

  Buiten is de ruimte open en onvoorspelbaar. Dat geeft meer kans tot samenwerken. En omdat er meer plaats is, kiezen kinderen zelf wanneer ze alleen of met een vriendje willen spelen.

  Ze leren proberen en ervaren

  Dat de wind door je haren blaast. Dat gras niet zo lekker is. Dat zand met water modder wordt.

  Ze kweken zelfvertrouwen

  Zelfvertrouwen bouw je op met telkens nieuwe en onvoorspelbare ervaringen. Daar heb je buiten alle kansen toe.

  Ze worden er blij van

  Ze kunnen zich volop uitleven en ravotten in de buitenlucht. 

  Ze worden minder vaak ziek

  Door te spelen met natuurlijke elementen als zand en gras, komen ze in contact let ongevaarlijke microben die hun imuunsysteem helpen uitbouwen. Zo zijn ze beter beschermd tegen ziektes.

  Ze leren risico's inschatten

  Buiten kan je beter experimenteren en je grenzen opzoeken. Door bv. op een bank te klauteren. Zo leren kinderen risico's beter inschatten.

  Ze leren ver kijken

  Dat is vandaag nog belangrijker nu kinderen steeds vaker met hun neus voor schermen zitten.

  Ze spelen gratis buiten

  Nergens vind je zo veel, zo leuk en zo goedkoop materiaal om te spelen dan buiten.