Seksualiteit

Bij de geboorte van een kind krijgt het lichaam van de vrouw een nieuwe betekenis. Dit heeft zijn invloed op de beleving van de seksualiteit. Borstvoeding is slechts één van de verschillende beïnvloedende factoren en wordt al dan niet als een storende factor ervaren.

Er zijn tal van andere factoren die maken dat de seksuele relatie met de partner een andere dimensie krijgt:

  • Borsten hebben voor sommige koppels een hoog erotisch gehalte. Wanneer je baby borstvoeding krijgt, kan dit een raar gevoel geven bij de partners. Sommige partners hebben jaloerse gevoelens, omdat de baby onbeperkt gebruikmaakt van de borsten en/of omdat de mama een intieme band heeft met hun kind doordat ze borstvoeding geeft. 
  • Het is normaal dat een mama veel energie steekt in de zorg voor haar kind en dat er nog maar weinig energie overblijft voor de partnerrelatie. Partners kunnen daardoor het gevoel krijgen dat ze op de tweede plaats komen te staan. 
  • Door het vrijkomen van het hormoon oxytocine tijdens het orgasme, kunnen de borsten beginnen te lekken. Sommige koppels ervaren dit als onprettig.
  • Pijn tijdens het vrijen is een vaak voorkomend fenomeen en kan tot maanden na de bevalling aanhouden.
  • Borstvoedende mama's kunnen last hebben van vaginale droogte als gevolg van de lage oestrogeenspiegel. Een glijmiddel op basis van water of een condoom met glijmiddel kan het vrijen aangenamer maken. 
  • De extra zwangerschapskilo’s maken dat veel vrouwen zich onaantrekkelijk vinden en minder zin hebben om te vrijen. Andere vrouwen voelen zich juist heel sexy en opgewonden. Bij sommige vrouwen komen de erotische gevoelens pas maanden na de borstvoeding terug. Sommige mannen vinden een borstvoedende vrouw meer of ook minder aantrekkelijk, waardoor de zin in seks kan worden beïnvloed. Wanneer de partner minder zin heeft, is dat vaak toe te schrijven aan de angst om pijn te doen.
  • Vermoeidheid speelt een belangrijke rol in de behoefte aan seksualiteit en tederheid. Het is belangrijk dat het koppel in deze vermoeiende periode zoekt naar andere manieren om elkaar te benaderen. 

Er mag dan al of niet een verminderde behoefte aan seksualiteit zijn, toch is er een grote behoefte aan tederheid. Praten over die gevoelens is heel belangrijk.