Toxoplasmose tijdens de zwangerschap

Toxoplasmose (kattenziekte) is een infectieziekte die veroorzaakt wordt door een parasiet. De parasiet komt via uitwerpselen van katten in het milieu terecht.

Risico voor zwangere vrouw en kind

Je kunt besmet geraken via: 

 • besmette voeding
 • ontlasting van katten
 • contact met besmette grond of water

Alleen als een vrouw tijdens de zwangerschap voor het eerst in contact komt met de parasiet en een infectie oploopt, bestaat er een kans op besmetting van het kind. Besmetting tijdens de zwangerschap kan ernstige gevolgen hebben voor het kind: van afwijkingen aab zenuwstelsel, oogafwijkingen tot zelfs een miskraam.

Bij een toxoplasmose-infectie treden er bij de zwangere vrouw weinig of geen ziekteverschijnselen op. Het doormaken van de ziekte geeft immuniteit.

Een bloedonderzoek in het begin van de zwangerschap bepaalt of de mama al dan niet antistoffen heeft tegen toxoplasmose.

Hoe besmetting vermijden?

Ben je niet immuun voor een toxoplasmosebesmetting? Neem dan deze voorzorgsmaatregelen: 

 1. Eet geen rauw of halfdoorbakken vlees, enkel goed doorbakken. 
 2. Was je handen en nagels grondig na aanraking of bewerking van rauw vlees
 3. Reinig oppervlakken en gereedschappen die met rauw vlees in aanraking zijn geweest. 
 4. Was en spoel rauwe groenten en rauw fruit grondig en schil ze indien mogeljk. Je hoeft rauwe groenten zeker niet te mijden. Ze bevatten veel nuttige voedingsstoffen en zorgen ervoor dat je minder snel geconstipeerd bent.
 5. Varieer met groeten en fruit van telers uit je buurt of eigen kweek. De oogst is vers en seizoensgebonden. Ben je bezorgd te eten uit besmette grond? Afwisseling in de herkomst van je groenten en fruit vermijdt eenzijdige consumptie uit dezelfde grond.
 6. Gebruik afzonderlijke snijplanken: zowel voor het scheiden van rauwe als bereide voedingsmiddelen als voor het scheiden van vlees, vis en groenten.
 7. Vermijd contact met besmette grond of water. Draag handschoenen tijdens het tuinieren of bij contact met aarde (bv. verpotten van planten). Was daarna grondig je handen en nagels met water en zeep. 
 8. Vermijd contact met ontlasting van katten. Laat de kattenbak elke dag schoonmaken door iemand anders of doe het met handschoenen aan. Was daarna altijd grondig je handen en de nagels met water en zeep. Ook zandbakken kunnen verborgen kattenuitwerpselen bevatten. Het is echter niet bekend of zandbakken een rol spelen bij besmetting.