Welke rol speelt de vroedvrouw bij de bevalling?

Als je bevalt in het ziekenhuis komt de arts er opnieuw bij als het hoofdje van de baby zichtbaar is. Je wordt de uren vooral opgevolgd en bijgestaan door een vroedvrouw. Zij (of hij) is de schakel tussen jou en de arts.

Een gesprek met Elke Roggen, zelfstandige vroedvrouw

Welke rol speelt de vroedvrouw bij de bevalling? "Ze checkt hoe je ontsluiting vordert, ze interpreteert de harttonen van de baby en ze verwittigt de arts op het juiste moment. Ze stelt je gerust en helpt je om je schaamte te overwinnen. Vooral bij een eerste kindje is er toch die schrik voor het onbekende. Daarnaast toont ze je hoe je de weeën en de pijn opvangt: onder water, onder de douche, op een zitbal, … Als je komt bevallen bouwen we vaak een hechte band met je op. 

Je houvast tijdens de arbeid

quote-mark

Eigenlijk is je vroedvrouw echt een vertrouwenspersoon." In welke houdingen kan je bevallen? "Gehurkt, in zijligging of onder water. Dat is zeker niet pijnloos: wie onder water bevalt, krijgt geen epidurale. De motivatie en aanmoediging van je vroedvrouw zijn dan heel belangrijk. Plan niet te veel op voorhand, een bevalling is onvoorspelbaar:  je ondervindt tijdens de arbeid wel wat bij je past, waar je je goed bij voelt. Je kan rekenen op je vroedvrouw en ook de arts weet wat hij doet. Vindt hij dat je een knip nodig hebt? Dan gaat hij knippen om inscheuren te voorkomen." Is het nodig dat er na de bevalling een vroedvrouw thuis komt? "Wat enorm belangrijk is, is dat je na de bevalling tijd neemt om te herstellen, om te rusten en om te genieten van je pasgeboren kindje.
 
Wie in het ziekenhuis bevalt, gaat vaak op dag 3 naar huis. Ik ben zeker voorstander van een kort ziekenhuisverblijf want je herstelt sowieso sneller in je vertrouwde omgeving. Maar contacteer op voorhand al een vroedvrouw. Je kan dan tijdens je zwangerschap al kennismaken en de eerste dagen na de bevalling komt ze je thuis verzorgen. Je kan haar alles vragen en ze geeft je graag tips en advies.