Laat je kind in een rookvrije omgeving opgroeien

Baby's die in een rookvrije omgeving opgroeien, hebben een gezonde start!

Ga snel naar

  Waarom niet roken bij een baby?

  Meeroken is ongezond voor iedereen, maar kinderen zijn extra gevoelig. Ze ademen sneller en hun immuunsysteem, longen en luchtwegen zijn nog volop in ontwikkeling. Daardoor krijgen ze ook meer giftige stoffen binnen.

  Roken in de buurt van een baby, bezorgt de baby: 

  • een sterk verhoogd risico op wiegendood
  • meer verkoudheden, bronchitis en oorontstekingen
  • meer kans op de ontwikkeling van astma

  Het is belangrijk om roken tijdens en na de zwangerschap te vermijden. Vraag aan gezinsleden en bezoekers om niet in jouw buurt of in de buurt van je kind te roken. 

  Ook je als je rookt tijdens de borstvoeding, dan rookt je baby mee. Wil je graag borstvoeding geven, maar kan of wil je niet stoppen met roken? Rook dan meteen na het geven van de borstvoeding. Zo beperk je de inname van nicotine bij de baby. Dit geldt ook voor het gebruik van de e-sigaret.

   

  Verboden in de kinderopvang

  In de kinderopvang is roken wettelijk verboden.

  Wat met roken in huis?

  Binnen roken is altijd gevaarlijk, zeker voor kinderen, die extra kwetsbaar zijn. Rook ook niet met het raam open, in een andere kamer met de deur dicht of onder de dampkamp.

  Wist je dat?

  Er zitten meer dan 4.000 chemische stoffen in rook, waarvan 250 schadelijke stoffen. Minstens 50 daarvan kunnen kanker veroorzaken.

  Wat met roken in de auto?

  Roken in de auto veroorzaakt tot 25 keer hogere concentraties aan kankerverwekkende stoffen dan roken in huis. Een autoraampje openzetten volstaat absoluut niet om die stoffen te verwijderen.

  De Vlaamse Regering verbiedt roken in de auto in bijzijn van kinderen. Wie in de wagen rookt in het bijzijn van kinderen tot 16 jaar kan daarvoor beboet worden door de politie of de milieu-inspectie.

  Het rookverbod geldt ook voor elektronische sigaretten. Ook in Wallonië, Frankrijk, Italië ...  is er een rookverbod in de wagen als kinderen meerijden.

  De rook in je auto is nóg schadelijker is dan de rook in je huis

  In 60 seconden is je auto gevuld met een gevaarlijke hoeveelheid giftige stoffen. Zelfs met het raampje open of de airco aan. De giftige stoffen vliegen rond in de kleine ruimte. Ze kruipen in de zetels en de vloerbekleding en blijven kleven aan het plafond en de deurhendels. Je kinderen krijgen ze ook binnen door die dingen aan te raken.

  Bekijk ook binnen slapen