Laat je kind in een rookvrije omgeving opgroeien

Baby's die in een rookvrije omgeving opgroeien, hebben een gezonde start!

Ga snel naar

  Waarom niet roken bij een baby?

  Roken in de buurt van een baby, bezorgt de baby: 

  • een sterk verhoogd risico op wiegendood
  • meer verkoudheden, bronchitis en oorontstekingen
  • meer kans op de ontwikkeling van astma

  Het is belangrijk om roken tijdens en na de zwangerschap te vermijden. Vraag aan gezinsleden en bezoekers om op een andere plek te roken. 

  Verboden in de kinderopvang

  In de kinderopvang is roken wettelijk verboden. 

  Wat met roken in huis?

  Binnen roken is altijd gevaarlijk, zeker voor kinderen, die extra kwetsbaar zijn. Rook ook niet met het raam open, in een andere kamer met de deur dicht of onder de dampkamp.

  Wat met roken in de auto?

  Roken in de auto veroorzaakt tot 25 keer hogere concentraties aan kankerverwekkende stoffen dan roken in huis. Een autoraampje openzetten volstaat absoluut niet om die stoffen te verwijderen. Meeroken is ongezond voor iedereen, maar kinderen zijn extra gevoelig. Ze ademen sneller en hun immuunsysteem, longen en luchtwegen zijn nog volop in ontwikkeling.

  De Vlaamse Regering verbiedt roken in de auto in bijzijn van kinderen. Wie in de wagen rookt in het bijzijn van kinderen tot 16 jaar kan daarvoor beboet worden door de politie of de milieu-inspectie.

  Het rookverbod geldt ook voor elektronische sigaretten. Ook in Wallonië, Frankrijk, Italië ...  is er een rookverbod in de wagen als kinderen meerijden.