Alcohol, drugs en roken tijdens borstvoeding

Door geen alcohol te drinken, niet te roken en geen drugs te gebruiken geef je je kind zonder twijfel de beste start. Alcohol en drugs worden via de moedermelk doorgegeven. Wanneer je rookt komen nicotine en andere giftige stoffen in de moedermelk terecht. Ook met geneesmiddelen moet je opletten.

Alcohol

Alcohol gebruiken als je borstvoeding geeft, kan invloed hebben op het functioneren van je baby en op je borstvoeding.  Alcohol kan het slaappatroon, de groei en ontwikkeling van je baby nadelig beïnvloeden, zorgt voor een minder goede toeschietreflex en verandert de geur van moedermelk.

 • In de eerste 3 maanden na de geboorte vermijd je beter alcohol. Je baby is in deze periode extra gevoelig voor de nadelige effecten van alcohol. De hersenen zijn in volle ontwikkeling en de baby kan alcohol nog onvoldoende afbreken.
 • Na de eerste 3 levensmaanden is het niet noodzakelijk om alcohol helemaal te vermijden. Blijf wel voorzichtig: beperk alcohol tot 2 consumpties per dag of bij dagelijks gebruik tot maximum 1 consumptie per dag. Hou ook rekening met deze tips om blootstelling aan alcohol voor je baby te beperken:  
  • Drink alcohol meteen na een borstvoeding en wacht na één consumptie minstens 2 uur met het geven van borstvoeding. Per extra consumptie wacht je 2 uur langer. Geef intussentijd, zolang je ‘onder invloed’ bent, afgekolfde alcoholvrije moedermelk.  
  • Hou alcohol voor speciale gelegenheden.  
  • Kies drank met een laag alcoholgehalte.  
  • Drink slechts 1 glas of een kleinere portie.  
  • Eet voor en tijdens het drinken van alcohol.  
  • Moedermelk die je afkolft terwijl je onder invloed bent van alcohol, geef je niet aan je kind.  
  • Slaap nooit samen met een baby na alcoholgebruik.

Roken

Ook je als je borstvoeding geeft, dan rookt je baby mee. Nicotine en andere giftige stoffen komen via je moedermelk bij je baby terecht. Passief meeroken heeft hetzelfde effect. Vraag aan gezinsleden en bezoekers om op een andere plek te roken. Roken remt bovendien de melkproductie af.

Kan je niet stoppen met roken? De voordelen van borstvoeding wegen nog altijd op tegen de nadelen van het roken. Rook nooit vlak voor of tijdens een borstvoeding en nooit in de nabijheid van een baby. Op die manier beperk je de inname van nicotine bij de baby. Een goede opvolging van de groei van je kind is belangrijk.

Veel rokers denken dat het oké is als ze roken onder de dampkap of bij het open raam. Of in een aparte kamer met de deur dicht. Maar binnen roken is nooit oké. Zelfs niet met het raam open. Het is altijd erg gevaarlijk, zeker voor kinderen, die extra kwetsbaar zijn.

quote-mark

Drugs

Drugs, zoals heroïne, marihuana, cocaïne, lsd en ecstasy komen in de moedermelk terecht. Er is weinig geweten over de lange termijn effecten van blootstelling aan druggebruik via moedermelk. Druggebruik tijdens de borstvoeding wordt dan ook sterk afgeraden. Gebruik je drugs, spreek er dan over met je arts en wend je tot een van de gespecialiseerde centra.